Teplice budou mít letos z hazardu přes 100 milionů korun. Opozici se to nelíbí

20. prosinec 2016

Opozice v Teplicích kritizuje závislost města na příjmech z hazardu. Ty letos budou zhruba 110 milionů korun. Od příštího roku začne ve městě platit vyhláška povolující pouze kasina a v celé republice vstoupí v platnost nový loterijní zákon.

V Teplicích letos ubylo osm provozoven s hazardními hrami. Z většiny z nich se ale staly kasina. Podle opozice se tak vyplňují jejich obavy, že vyhláška hazard výrazně neomezí. I přesto, že meziročně klesl počet hracích přístrojů zhruba o třetinu.

Na konci roku skončí povolení 172 výherních hracích přístrojů a magistrát už je neobnoví. Vedoucí finančního odboru Roman Jodas pak porovnal meziroční čísla ke konci října.

„V současnosti jich 1040, to znamená, že jich o 430 ubylo. Na druhé straně dochází ke zvýšení počtu kasin ‒ k 31. 10. 2015 jich bylo 21, teď jich je 28,“ shrnul Jodas.

Většina heren se tak mění na kasina. Právě obavy z této kličky vyjádřili už před rokem při schvalování vyhlášky opoziční zastupitelé z hnutí „Volba PRO! Teplice“. Ta před volbami usilovala o nulovou toleranci.

Jakub Mráček vývoj shrnul: „Ukazuje to, že provozovatelé se svého byznysu jen tak nevzdají a udělají i ústupky pro to, aby s tím mohli pokračovat dál. Celý ten obchod s hazardem stojí na 58 obrovských firmách, které operují po celé zemi, a malí živnostníci mají jen jakési franšízy.“

Úbytek hracích přístrojů zhruba o třetinu vidí jako dobrý efekt vyhlášky vedení města. Také hracích míst by podle náměstka primátora Hynka Hanzy z ODS mělo začít ubývat.

„Od letošního roku by podle naší platné vyhlášky měly být odebírány licence ze strany ministerstva financí tak, aby zde už koncem roku fungovaly pouze kasina. Tam už musí být živá hra, ne jen pár automatů, kde se mohou dít různé věci. Také musí tyto provozovny splnit poměrně tvrdé podmínky ministerstva financí, takže je to dost hlídáno státem,“ dodává Hanza.

Podle něj se omezující vyhláška i nový zákon výrazněji projeví až v příštím roce. V rozpočtu na příští rok předpokládá město příjem z hazardu ve výši 80 milionů korun.

autor: hau
Spustit audio