Téměř všechny svitky od Mrtvého moře jsou rozluštěny

4. únor 2018

Audiovizuální nahrávky vzpomínek pamětníků holocaustu a dalších genocid 20. století jsou už 8 let v pražském Centru Malach. V Izraeli rozluštěn předposlední svitek od Mrtvého moře. 140 let od narození Martina Bubera.

Přes 54 tisíc audiovizuálních nahrávek rozhovorů s pamětníky událostí celého 20. století si můžete poslechnout v samém srdci Prahy v Centru vizuální historie Malach. To sídlí v budově Matematicko-fyzikální fakulty na Malostranském náměstí a v pondělí si odbornou konferencí připomnělo 8. výročí své existence. Podobných center je na celém světě ke čtyřiceti. Více v příspěvku Jany Šustové.

Otevření Centra vizuální historie Malach

Slavné Svitky od Mrtvého moře, které patří k nejvýznamnějším nálezům 20. století, nejsou dodnes všechny rozluštěny. Předposlední z nich nyní úspěšně rozšifrovala badatelka z univerzity v Haifě. Pokračuje Gita Zbavitelová.

Před 140 lety se ve Vídni narodil Martin Buber. Tento významný židovský filozof spojil svůj život se sionistickým hnutím, chasidstvím, ale i s mezináboženskými a mezinárodními mírovými rozhovory. O jeho životě si s Mikulášem Vymětalem bude povídat Kateřina Havlíková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio