Těhotenství

20. únor 2013

Pokud má přijít do rodiny dítě, musí se připravit na velké změny celá rodina. S čím vším by měly nejen budoucí maminky, ale i jejich nejbližší počítat?

„Většinou vše začíná vynecháním menstruace... Následují změny nálad, chutí, dostaví se těhotenské nevolnosti a pocity na zvracení.“ Vypočítává první jevy, spojené s těhotenstvím primář gynekologicko-porodnického oddělení kadaňské nemocnice Aleš Padrta.

Většina těhotných trpí ranní nevolností. „Je to dáno imunologicky – jak se vyvíjí to vajíčko, tak se musí změnit imunologický systém, aby to nebral jako vetřelce... Většinou to přejde do konce třetího měsíce.“ konstatuje Padrta.

Budoucím maminkám doporučuje především žít zdravě – nekouřit, nepít alkohol, vyhýbat se stresovým situacím a také prostorám, kde by se mohly nakazit nějakou nemocí.

Jinak ale podle něj mohou těhotné žít zcela normálně. „Těhotenství není nemoc, ale normální fyziologický stav...“ dodává Aleš Padrta.

Nejviditelnější změnou v těhotenství je růst břicha. Začínají se také vytvářet tukové zásoby na dobu kojení. Zvětšují se mléčné žlázy a postupně dochází k tvorbě mléka v prsou.

V literatuře se uvádí, že v průběhu těhotenství se váhový přírůstek pohybuje od jednoho do dvaceti čtyř kilogramů. Většina těhotných ale přibere kolem jedenácti kilogramů. Pokud nejsou objektivní důvody pro císařský řez nebo jiný operativní zákrok, doporučují lékaři porod přirozenou cestou.

autor: Eva Holá
Spustit audio