Tajemství mechanických hraček a figur odhaluje jilemnické muzeum

8. červenec 2016

Kolečka, píšťaly, táhla, měchy a další důmyslné mechanismy spojené v mechanické hračky a figuríny z hodin, betlémů i pouťových střelnic jsou součástí letní výstavy Duše plná koleček jilemnického muzea Krkonošského národního parku.

První zajímavé mechanismy se objevili už ve 14. století. Z literatury jsou dokonce známi i starší, ty se však jako exponáty nedochovaly.

„Zpočátku to byli především zvoníci na věžích a figurky na hodinách. V 15. a 16. století to byla velká móda,“ říká autor výstavy, historik umění Patrik Pařízek.

Mechanismy byly oblíbené nejen u zákazníků, ale také u hodinářů, protože zvyšovaly ceny jejich výrobků. Mechanické figuríny fungovaly také jako terče na střelnicích. Jeden takový, ztvárňující latrínu, je v Jilemnici také k vidění.

„Na této části střeleckého terče vidíme mladíka, který sedí v kadibudce a pokud se někdo terče strefil, spustil se mechanismus a bylo velice naturalisticky ztvárněno, co on v té kadibudce provádí,“ vysvětluje Pařízek.

Historický střelecký terč s mechanickou částí

Pohyblivé mechanismy nacházely uplatnění také v betlémech. Ty se nejen hýbaly, ale také vydávaly zvuky, třeba troubení.

Zajímavostí na pohled i poslech jsou hrající klícky s mechanickými ptáčky. „Je to veliká rarita a veliká sběratelská zajímavost.,“ podotýká Pařízek.

Všechny mechanické hračky a figuríny jsou na výstavě Duše plná koleček v Krkonošském muzeu v Jilemnici k vidění do 25. září denně mimo pondělí.

Spustit audio