Táboření, rušení netopýrů a používání magnézia na skalách. Kontroly v Kaňonu Labe se zpřísní

1. prosinec 2015

Desítky let jsou oblíbeným cílem výletů jeskyně v Labském kaňonu na Děčínsku. Málokdo ale ví, že v zimě je do nich vstup zakázán. Spí v nich totiž vzácné druhy netopýrů, pro které může být i krátkodobé vyrušení smrtící. Inspektoři z České inspekce životního prostředí spolu s policií a strážci přírody proto začali s namátkovými kontrolami. Ty ukázaly, že návštěvníci porušují i další pravidla, jako je rozdělávání ohně nebo používání zakázaného magnesia při horolezectví.

„Nad námi je nejstarší a nejnavštěvovanější Jeskyně přátelství. Na těch dalších přístupových stezkách vyvěšujeme další cedule, kde prosíme návštěvníky, aby dodržovali tu zimní hibernaci netopýrů,“ vysvětluje Miroslav Rybář z CHKO Labské pískovce.

I přes všechna upozornění připevňuje ještě další trojjazyčnou informační cedulku. Návštěvníkům, kteří zákaz poruší, zatím spíše domlouvají. Lidé totiž byli zvyklí jeskyně navštěvovat desítky let bez jakýchkoliv omezení. To se změnilo v roce 2010, kdy se stal kaňon Labe na Děčínsku Národní přírodní rezervací.

Návyky ale návštěvníkům zůstaly a kontroly tak odhalily i další porušování pravidel ochrany přírody. Jako například nebezpečné rozdělávání ohňů.

Spálenisko

„Letos nám hořelo třeba v oblasti Rájce a Ostrova. Vyšetřování zatím ukazuje, že za tím byli zřejmě kempující lidé, kteří rozdělávají oheň, kdekoliv je to napadne.“

Další změny pravidel se dotkly i horolezců. I když lezení v přírodní rezervaci zůstalo povolené, magnézium, které horolezci používají, aby jim neklouzaly ruce, už ne. Bílé fleky na většině horolezeckých cest ale ukazují, že ani tento zákaz se příliš nerespektuje.

„Horolezci sem určitě patří. Myslím, že si musíme jen společně vyšlapat takovou lepší cestičku, aby byli všichni spokojení,“ uzavírá Miroslav Rybář.

autor: Iva Zítková
Spustit audio