Světlo z Betléma dorazilo i do Ústí nad Labem

19. prosinec 2015

Betlémské světlo, které z rodiště Ježíše Krista, rozvážejí po republice skauti, dorazilo i do Ústí nad Labem. Skauti ho byli vyzvednout až ve Vídni. Po celé republice ho rozvezli vlaky. Symbolický plamen, který hoří od svého zapálení v Betlémě, si teď můžete na Ústecku odnést domů. Svítí v kostele Nanebevzetí Panny Marie v centru krajského města.

Krátce před příjezdem skautů na ústecké západní nádraží včera dopoledne (sobota 19. 12) z Kolína, kteří vezli betlémské světlo, přišla také skupinka skautů vedená Terezou Štolbovou. Podle ní se dostane světlo až do nejmenších koutů Ústecka. “Je to tradice hlavně pro děti,“ míní.

A co se děje se světlem, které do Ústí dorazilo? Skauti ho teď roznášejí po rodinách a známých. „Holky, které nejsou z Ústí, ho odvezou do vesniček,“ dodala Tereza Štolbová. A nebo si lidé mohou přijít do ústeckého kostela.

Pro světlo už si spolu s dětmi přišel také tatínek Vítek: „Já jsem tady poprvé, přistěhoval jsem se teprve, ale jinak pro světlo chodíme vždycky,“ řekl.

Betlémské světlo dorazilo do Ústí nad Labem. Skauti ho byli vyzvednout až ve Vídni

Jak sami skauti přiznávají, je to pro ně pocta, poslání. A i starost. Aby světlo nezhaslo, mají ve vlaku zapálené tři, čtyři svíčky.

V ústeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie světlu požehnal ústecký kaplan Jiří Smolek. Pro světlo si mohou lidé přijít kdykoliv, kdy je otevřená výstava betlémů. Většinou už dopoledne, o svátcích spíše odpoledne.

autor: bach
Spustit audio