Svědění je horší než bolest. Pomáhají chladové obklady i výměna povlečení, říká Kateřina Cajthamlová

20. leden 2023

Co to je svědění a proč k němu dochází? Jak si od něj ulevit? „Existuje 25 různých příčin svědění a my se často drbeme, což je chyba, i když to ulevuje. Můj dědeček říkal, že když mě ta lenost svědí, ať se poškrábu a jdu pracovat. Ale pozor, to opravdu platí jen pro lenost,“ říká na úvod pořadu Vesele a zdravě Kateřina Cajthamlová.

„Svědění je horší než bolest. Na bolest si vezmete prášky, ale na svědění to funguje jen občas. Je to taková špatná datová informace, kdy dochází k podráždění nervových zakončení. Drbat bychom se opravdu neměli, když je to neúnosné, tak jen v rukavicích. A hlavně bychom si nikdy neměli poškodit kůži,“ vysvětluje v pořadu i kožní lékař Petr Arenberger.

„Na zklidnění svědivých stavů pomáhají suché chladové obklady, nic z mrazáku, opravdu jen příjemný chlad,“ zdůrazňuje doktorka Cajthamlová. Svědění se zhoršuje v noci, kdy je člověk přikrytý teplou peřinou, protože v teple se spí dobře. „Někdy však stačí vyměnit povlečení, pro tyto účely je lepší chladivé povlečení na bázi saténu.“

Ve vyšším věku kůži promašťujte

Starší kůže je náchylná k svědivosti, protože je sušší. „Častějším mytím vlasů i těla dochází k odmašťování, a to může pokožku ve vyšším věku dráždit. Na vlasy doporučuju kopřivový šampon, nebarvit a mýt méně. Ekzémy jsou způsobené suchostí kůže, pozor na sprchové gely, ty bychom neměli používat vůbec,“ varuje lékařka a nabádá k promašťování suché pokožky indiferentní vazelínou nebo Infadolanem. Obojí seženete v lékárně.

Kůže často svědí při některých nemocech, například při cukrovce nebo u onemocnění ledvin, když se z těla řádně neodvádí kyselina močová. Může svědit u poklesu železa v těle nebo u žen v klimakteriu snížením činnosti štítné žlázy. To je potřeba nechat si potvrdit lékařem. „Pokud máte syndrom suchého oka a svědí vás víčka, je důležité promašťovat i oční víčka.“

Někdy svědění vyvolá i dieta chudá na tuky. Vyrážku může způsobit i zlatý stafylokok, kdy dojde k nějaké imunitní alergické reakci, například po očkování.

Co radí paní doktorka na závěr?

Zajděte za praktickým lékařem v době, kdy je vyrážka vidět. Pokud kůže svědí a žádná vyrážka není vidět, připravte si nezbytné odpovědi na tyto otázky:

  • Kdy to začalo
  • Jak dlouho to trvá
  • Denní doba, kdy je svědění nejhorší
  • Co jíte
  • Jaké léky berete
  • Jestli máte domácí zvířata
  • Jestli jste byli v přírodě
  • Jestli jste na něco alergičtí

Počítejte s tím, že vám lékař nechá udělat fyzikální vyšetření a krevní testy. Ne vždy musíte jít na kožní.

Příštím tématem bude srdce a krevní tlak. Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770. Poslechněte si záznam celého pořadu, kde se dozvíte, co Kateřina Cajthamlová poradila posluchači, který snědl tuňáka, a projevila se u něj přímá reakce na histamin v podobě svědění končetin.

Spustit audio