Sůl nad zlato? Ano, ale ne ve vlasech!

O vlasy musíme v létě pečovat úplně stejně jako o pokožku. Mořská sůl jako správný minerál drží ve vlasech velmi pevně. Stačí je tedy opláchnout sladkou vodou, aby se sůl rozpustila a smyla?

Vlasová stylistka Jana Burdová přirovnává ulpívání soli ve vlasech k usazování na povlaku na koupelnových dlaždičkách.

„S vlasy je to úplně stejné,“ vysvětluje stylistka. „Navíc jsou porézní, takže sůl v nich dobře ulpí. Krystaly soli se slučují, takže když druhý den opláchnete vlasy opět jen ve sladké vodě a další den zase, tak za týden máte tvrdé vlasy plné soli,“ dodává.

Sůl z vlasů odstraníme nejlépe jemným naředěným šamponem. Hlavu nemasírujeme, protože je citlivá ze sluníčka. Můžeme použít speciální přípravky, které rozpustí jak mořskou sůl, tak i chlór z bazénu, což je také minerál. Důležitá je následná hydratace, stejně jako u pokožky.

I vlasy se mohou spálit, proto pozor na sluníčko!

Co se týká slunce, vlasy je také třeba chránit, podobně jako pokožku. „Je to nutné proto, že vlasy se spálí úplně stejně, jako pokožka – jenže to necítíme,“ vysvětluje Jana Burdová.

„Hlavu chráníme čepicí nebo šátkem, ale i kvalitními, voděodolnými kosmetickými přípravky na olejové bázi. Vlasy napustíme, než jdeme do vody, zvláště majitelky dlouhých vlasů. Ve městě používáme lehké fluidy, které vlasy nezamastí a nezatíží, ale poskytují UV ochranu, barva vydrží déle a vlasy se nevysuší.“

Do letní výbavy péče o vlasy patří fluid ve spreji před vysoušením a blednutím a hydratační maska. Pokud se chystáme k moři, pak šampón, kondicionér a maska. Vlasová designérka Jana Burdová se přimlouvá i za jemný kartáček na rozčesávaní vlasů, který vlasy nepotrhá.

Spustit audio