Studenti ústecké univerzity si připomněli 50 let od smrti Jana Palacha

16. leden 2019

Ústecká univerzita Jana Evangelisty Purkyně si dnes připomněla 50. výročí od smrti Jana Palacha. Student pražské filosofické fakulty se upálil na Václavském náměstí na protest proti událostem po okupaci Československa v roce 1968. Zavzpomínat na něj přišly do univerzitního kampusu desítky studentů.

„Myslím si, že to, co udělal, je tragická událost, ale zároveň to z něj činí hrdinu. Byl to skutek, který měl lidi probrat. I když to asi nemělo ten efekt, který asi očekával, tak hrdina z něj rozhodně je, a je důležité si to připomínat,“ říká studentka Veronika Kuryncová.

Význam Palachova odkazu vnímá i další student, Tomáš Štefl: „To, jak ukázal na morální úpadek té doby, která postavila spoustu lidí, kteří v jedné chvíli stáli na jedné politické straně, na druhou. To, jak ta doba pokřivila charakter těch lidí. Jeho odkaz měl velkou sílu i v Palachově týdnu, kdy vyvolal vlnu demonstrací a následně i 17. listopad.“

„Jan Palach ve své době protestoval proti lámání charakterů, které vynucoval na společnosti komunistický režim. Ale někdy jsou i v režimech demokratických lidé nuceni k tomu, aby si lidé lámali charaktery. Proto platí to, co nám Jan Palach odkázal, abychom se pozdvihli a nenechali si ty charaktery a páteře lámat,“ shrnul pedagog z katedry politologie a filozofie Daniel Kroupa

Studenti si v areálu kampusu předali symbolické světlo v podobě svíček a odnesli ho k portrétu Jana Palacha před filozofickou fakultu.

Vzpomínkovou akci zakončilo promítání filmu režiséra Roberta Sedláčka „Jan Palach“.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související