Studenti, pracující i starší lidé se sešli v Ústí nad Labem v kurzu LALIA

27. leden 2017

Deset lidí, od studentů po ty starší, se sešlo na ústeckém kurzu tvůrčího psaní. Sami kurz pojmenovali LALIA, tedy Labská literární akademie. Nakolik se jim dařilo, to se může dozvědět každý zájemce. Účastníci kurzu totiž nakonec vydali sborník svých textů. Případný čtenář se v něm i dozví, co je k psaní přivedlo.

Lektor a literární historik z ústecké univerzity Adam Krupička vždy zadal téma, na kterém účastníci pracovali.

„Kurz byl poměrně pestrý, protože k nám dochází lidé různého věku, od studentů po ty starší. Vždy jsme si stanovili nějaké téma, které jsme probrali z různých úhlů pohledu,“ vysvětluje Krupička.

S nápadem uspořádat kurz tvůrčího psaní přišel pracovník knihovny a autor Jaroslav Balvín.

Sborník absolventů kurzu tvůrčího psaní pokřtil ředitel Severočeské vědecké knihovny Aleš Brožek

„Mně, protože jsem byl s Ústím řadu let na kordy, to dalo nový náhled na Ústí a na jeho obyvatele. Díky kurzu jsem potkal lidi, které bych jinak nepoznal. Byli to lidé, kteří si pod pojmem tvůrčí psaní a literatura představovali velmi různé věci. A to bylo přínosné…“ konstatuje Balvín.

Dílo mladých autorů ocenil předseda Severočeského klubu spisovatelů Ladislav Muška: „Ohromně se mi to líbí. Je to potřeba, protože mládež dnes nečte, netvoří, a tohle je přitáhne…“

Mladí tvůrci ještě nevědí, jestli se budou dál scházet. Sborník jejich textů je už skoro rozebraný. Ke stažení je ale na webových stránkách Severočeské vědecké knihovny.

autor: hau
Spustit audio