Střekovská parní vodárna v Ústí nad Labem oslavila 150 let

16. červen 2024

Návštěvníci si mohli u parní vodárny u střekovského nádraží v Ústí nad Labem prohlédnout navíc i železniční modely nebo jiné parní strojky.

Vodárnu spravují nadšenci ze spolku Zubrnická museální železnice. Podle nich je to jediná funkční parní vodárna na železnici u nás.

Podle Radka Kubaly ze spolku jde o jedinou funkční parní vodárnu u nás. Od roku 2009 se o původní zařízení vodárny začal starat jeden ze členů spolku. „V roce 2011 se poprvé parní stroj rozběhl vlastní silou, i když jen na stlačený vzduch a s odpojením čerpadlem,“ dodává Kubala s tím, že v současné době už je parní stroj plně už funkční i na páru.

U vodárny je nový exponát, takzvaný jeřáb. Je to roura ze země. „Tyto fajfky byly otočné, na jejich konci bylo rameno, lidově se říká chobot, a ten strojní četa přesouvala do profilu lokomotivy podle potřeby na vodní zásobu do tendru,“ popsal Zdeněk Dundr ze spolku Zubrnická museální železnice.

Návštěvníci uvidí také modely parních strojů. Vyrobil je sběratel Jan Tomek z Hradce Králové. Pro střekovskou vodárnu opravil parní stroj. „Získal jsem ze Zlonice parní kotel, ale chyběl k tomu parní stroj. Zjistil jsem, že krok před pětadvaceti lety odvezli fandové parní stroj sem a pánové mi ho minulý rok dali, abych ho opravil. Ale nebylo to jen tak jednoduché, protože na tom stroji jsem udělal mnoho náhradních dílů, přivezl jsem si ho jen jako torzo,“ usmívá se.

 „Obrovské množství práce a fandovství, protože se to všechno dělá pravděpodobně zadarmo,“ ocenil i návštěvník, pan Vácha z Kladna, „Kdysi jsem pracoval u dráhy, takže mám podrobnou představu. A nejsem tady poprvé.“

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související