Středověké včelí úly vznikají pod rukama řezbářů v kadaňském klášteře

15. srpen 2018

V areálu kláštera v Kadani tvoří sedm řezbářů sedm středověkých včelích úlů. Na zdejší mezinárodní sympozium přijeli čtyři řezbáři z Čech a tři ze sousedního Německa.

„Úly sice budou vypadat jako ty středověké, uvnitř ale nebude pouze dutina, jak tomu tehdy bylo, ale budou splňovat současné normy pro chov včel,“ vysvětluje mluvčí kláštera Petr Liebscher a pokračuje: „My tady v klášteře už máme šest moderních úlů, ale protože se tu včelkám daří, tak tu chceme udělat pod širým nebem něco jako včelařské muzeum. Proto jsme také uspořádali toto sympozium.“

„Byl to těžký úkol, protože to téma se má hodit sem, do klášterních zahrad. Nakonec jsem zvolila jednoho ze 14 pomocníků, svatého Víta, patrona vinařů, protože vinice tu je, tak si myslím,že se sem hodí,“ popisuje námět na svůj úl výtvarnice Jitka Kůsová.

„Nechal jsem se inspirovat kadaňskými věžemi, proto jsem se pokusil o napodobení kadaňského baroka a udělal jsem takovou architekturu,“ vysvětluje Šporgi, další z umělců, které se sympozia účastní.

Sympózium je pořádáno s finanční podporou Evropského fondu pro regionální rozvoj, Euroregionu Krušnohoří a fondu Ahoj sousede. Ještě dnes (15. 8.) převezou výtvarníci úly na kadaňské náměstí, kde je před očima veřejnosti dokončí. Do areálu kláštera se vrátí na konci týdne.

autor: jbe
Spustit audio

Související