Střední školy v Ústeckém kraji mají pro nové studenty připraveno téměř 13 000 míst

20. únor 2024 10:46

Školáci mají poslední den na podání přihlášek na střední školy a víceletá gymnázia. Termín pro podání klasické papírové nebo nové elektronické přihlášky končí právě 20. února.

Podle dat krajského úřadu je na středních školách k dispozici téměř 13 000 míst. Deváté třídy ale bude opouštět méně dětí, než je volná kapacita.

„Situace vypadá tak, že máme v devátých třídách základních škol v Ústeckém kraji 8 150 žáků, což je pro nás překvapivě o 350 žáků méně, než kolik jich bylo v tom předchozím školním roce. Zřejmě došlo k nějakým pohybům, které jsme úplně neočekávaly, a které se mnohou týkat například žáků z Ukrajiny,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru školství Roman Kovář.

Letošní deváťáci a zájemci o studium víceletých gymnázií by tak podle Romana Kováře neměli mít problém dostat se na střední školu – samozřejmě v případě, že nepůjde o konkrétní školu, o kterou je enormní zájem.

Kapacita je podle kraje dostatečná – v Ústeckém kraji například za poslední rok vznikly čtyři třídy lyceí. Těch chtělo hejtmanství otevřít na středních školách celkem šest, ale lyceum v Ústí nad Labem a Teplicích ještě stále řeší s ministerstvem školství.

Další novinky upřesňuje Roman Kovář: „O jednu třídu jsme také navyšovali kapacitu na gymnáziu v Lovosicích, do rejstříku jsme také nechali zapsat obor Předškolní a mimoškolní pedagogika ve Varnsdorfu.“

Podle Romana Kováře tím hejtmanství reaguje na nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve Šluknovském výběžku.

Elektronických přihlášek na střední školy je naprostá většina

Letošní novinkou je to, že zájemci mohou na přihlášku místo dvou škol napsat rovnou tři. Nově je navíc možné přihlášku podat i elektronicky.

Podle oslovených ředitelů středních škol převládají právě ty elektronické přihlášky. Například gymnázium v Teplicích dostalo zatím podle ředitele Zdeňka Bergamana víc než 340 přihlášek, jen osm z nich přitom bylo papírových.

Podobné je to i na Střední průmyslové škole v Ústí nad Labem. Podle ředitele Jaroslava Mareše dostala škola zatím na 700 přihlášek – papírových je tam zhruba jen pět procent.

I kvůli malému počtu papírových přihlášek proto ředitelé nečekají problémy s jejich zadáváním do systému.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související