Středeční Noční linka: Den vzniku samostatného československého státu

28. říjen 2020

Jak jste prožili dnešní sváteční den? Je pro vás dnem výjimečným nebo dnem jako každý jiný? Navštívili jste například nějaké pamětihostnoti, poklady, kam se běžně nedostanete? Pokud ano, tak které? Pokud jste zůstali doma, sešli jste se s přáteli nebo s dalšími členy rodiny a prožili jste příjemný svátečně-odpočinkový den?

Jak vnímáte historii vzniku samostatného československého státu? Zajímáte se o naši historii? Máte ve své blízkosti člověka, kterého byste navrhli na vyznamenání, kterého byste ocenili? Pokud ano, tak za co?

Den vzniku samostatného československého státu je státní svátek České republiky, který se slaví každoročně 28. října. Slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. Ve stejný den zahájila v Ženevě delegace Národního výboru vedená Karlem Kramářem jednání s představitelem protirakouského zahraničního odboje Edvardem Benešem o vytvoření a podobě samostatného československého státu. Mimo jiné dospěli k dohodě, že nový stát bude republikou a prezidentem se stane Masaryk.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.