Stráž pod Ralskem: požár domu a záchrana desítek lidí

18. říjen 2012
Neznámí hrdinové

Na konci léta roku 2006 se odehrál boj o lidské životy ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Hasiči tam při požáru výškové budovy zachránili desítky osob.

Hlášení o požáru výškového domu dostali hasiči kolem čtvrté hodiny odpoledne. Zásahy v takových budovách jsou pro ně jedny z nejsložitějších. Často se tam nachází hodně lidí a hasičská technika nedosáhne do nejvyšších pater.

Po příjezdu k panelovému domu hasiči provedly průzkum a v zakouřeném paneláku začali pátrat po lidech v ohrožení. V pátrání po obyvatelích zakouřeného domu pomohl i hasič, který u požáru ocitl náhodou ve svém volnu. Jeho pomoc hledání hasičů výrazně urychlila.

Úniková cesta byla plná kouře a nejohroženější skupinu lidí tudy nešlo převést. V tu chvíli ale už naštěstí byla na cestě požární plošina. Díky té se hasičům podařilo deset osob z vyšších pater dostat do bezpečí. Ostatní, méně ohrožené, umístili v méně zakouřených bytech, které zajistili proti vniku kouře.

Hasiči poté uhasili ohnisko požáru a místa, na která se oheň rozšířil. Pak odvětrali celý dům a po odvětrání odvedli z postiženého domu i ostatní osoby.

Zásah hasičů v panelovém domě ve Stráži pod Rasíkem dopadl dobře. Všech třicet šest lidí se jim podařilo odvést do bezpečí.

Závěrem tohoto dílu Neznámých hrdinů chceme poděkovat hasičům Libereckého kraje, kteří se na vzniku našeho pořadu podílí, především jejich tiskové mluvčí Zdence Štrauchové.


Vaše připomínky nebo náměty piště na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio