Střapáči
Perníčky už máte hotové, pracinky možná také – tak co přidat ještě střapáče?
Suroviny:
200 g hladké mouky
200 g tuku nebo másla
80 g práškového cukru
200 g mletého kokosu (část necháme na posypání)
1 malé vejce
3 lžíce kakaa
nádivka: marmeláda nebo120 g másla, 80 g práškového cukru, 80 g mletých oříšků nebo mletého kokosu, 1 lžíce kakaa, 1 celé vejce, rum podle chuti a hustoty nádivky
čokoládová poleva
Postup:
- Smícháme všechny sypké přísady a do důlku uprostřed rozbijeme vejce a rozdrobíme změklý tuk. Vypracujeme hladké těsto a necháme chvíli v chladu odležet.
- Z těsta vyválíme placku asi 3 mm tlustou. Vykrajujeme kolečka a klademe na plech vyložený alobalem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.
- Upečená zchladlá kolečka slepujeme buď zavařeninou, nebo nádivkou. Máslo, vejce a cukr utřeme do pěny, přidáme oříšky, kakao a rum.
- Slepená kolečka potřeme z jedné strany čokoládovou polevou a ještě než poleva zaschne, posypeme ji strouhaným kokosem.
Související
-
Kokos jsme zvyklí konzumovat pouze ve sladkostech. Jde to i...
Kokos by si zasloužil být v našem jídelníčku častěji a v různých jiných formách. Má totiž široké spektrum pozitivních účinků na naše zdraví.
-
Šlehačkový KOKA-dortík
Suroviny: 1 balíček KOKA sušenek, 1 balíček piškotů, 1 šlehačka, 2 kelímky zakysané smetany, 2 sáčky vanilkového cukru, cukr moučka podle chuti, kakao a skořice na ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.