Střapáči
Perníčky už máte hotové, pracinky možná také – tak co přidat ještě střapáče?
Suroviny:
200 g hladké mouky
200 g tuku nebo másla
80 g práškového cukru
200 g mletého kokosu (část necháme na posypání)
1 malé vejce
3 lžíce kakaa
nádivka: marmeláda nebo120 g másla, 80 g práškového cukru, 80 g mletých oříšků nebo mletého kokosu, 1 lžíce kakaa, 1 celé vejce, rum podle chuti a hustoty nádivky
čokoládová poleva
Postup:
- Smícháme všechny sypké přísady a do důlku uprostřed rozbijeme vejce a rozdrobíme změklý tuk. Vypracujeme hladké těsto a necháme chvíli v chladu odležet.
- Z těsta vyválíme placku asi 3 mm tlustou. Vykrajujeme kolečka a klademe na plech vyložený alobalem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.
- Upečená zchladlá kolečka slepujeme buď zavařeninou, nebo nádivkou. Máslo, vejce a cukr utřeme do pěny, přidáme oříšky, kakao a rum.
- Slepená kolečka potřeme z jedné strany čokoládovou polevou a ještě než poleva zaschne, posypeme ji strouhaným kokosem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.