Střapáči

Perníčky už máte hotové, pracinky možná také – tak co přidat ještě střapáče?

Suroviny:

200 g hladké mouky

200 g tuku nebo másla

80 g práškového cukru

200 g mletého kokosu (část necháme na posypání)

1 malé vejce

3 lžíce kakaa

nádivka: marmeláda nebo120 g másla, 80 g práškového cukru, 80 g  mletých oříšků nebo mletého kokosu, 1 lžíce kakaa, 1 celé vejce, rum podle chuti a hustoty nádivky

čokoládová poleva

Postup:

  1. Smícháme všechny sypké přísady a do důlku uprostřed rozbijeme vejce a rozdrobíme změklý tuk. Vypracujeme hladké těsto a necháme chvíli v chladu odležet.
  2. Z těsta vyválíme placku asi 3 mm tlustou. Vykrajujeme kolečka a klademe na plech vyložený alobalem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.
  3. Upečená zchladlá kolečka slepujeme buď zavařeninou, nebo nádivkou. Máslo, vejce a cukr utřeme do pěny, přidáme oříšky, kakao a rum.
  4. Slepená kolečka potřeme z jedné strany čokoládovou polevou a ještě než poleva zaschne, posypeme ji strouhaným kokosem.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.