Stopy evropských zvířat

1. prosinec 2023

Zkušený stopař Joscha Grolms ve své encyklopedii radí, jak určovat a také interpretovat stopy a pobytové znaky zvířat, na které můžete narazit v evropské přírodě.

Na vašem sídlišti nebo v zahradě se ráno zčistajasna objevily stopy. Někdo tam v noci chodil v blátě nebo sněhu, a nebyl to člověk, kočka ani pes; to byste nejspíš poznali. Zvědavost vám nedá, vždyť jste v mládí četli Dva divochy nebo Vinnetoua, a tak se dáte do pátrání. A zjistíte, že vás navštívila liška, zajíc, srnec nebo stádečko divočáků. Tahle stopa vás už příště nepřekvapí.

Stopy evropských zvířat

Zvědavost je jedním z důvodů, proč se lidé učí poznávat stopy. Další důvody jsou, řekněme, praktičtější: znát stopy a pobytové znaky zvířat se hodí ochráncům přírody i přírodovědcům, lovcům se zbraní i těm bez ní – třeba fotografům. Ti všichni právě teď dostali do ruky skvělou pomůcku: knihu zkušeného německého stopaře Joschi Grolmse „Stopy evropských zvířat“, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství KAZDA.

Nic obsáhlejšího na toto téma ještě nevyšlo. A to nejen u nás. Však se autor na svou práci léta připravoval. Spolu s kolegy provedl neuvěřitelné množství měření a získal spoustu záznamů. Veškerá dokumentace prošla odbornou kontrolou. Byly prochozeny stovky kilometrů a pořízeny tisíce fotografií; autor sám přispěl stovkami podrobných identifikačních kreseb. Vzniklo tak obsáhlé a rozmanité dílo, které milovníka přírody jednoduše uchvátí, byť má i svou váhu. Vždyť je to přes 800 stránek.

Vlčí stopa

Co v knize najdete? Vynikající úvod s radami, jak si počínat při stopování, který o mnohém poučí úplného začátečníka, ale jistě i profesionála. Největší část knihy je věnována savcům: poučíte se o jejich výskytu, biologii i ekologii, morfologii končetin, struktuře a vlastnostech stop, způsobech pohybu i stopních drahách. Dozvíte se také jak poznat a vyložit pobytové znaky savců: trus, potravní stopy, značky, pelechy či nory a tak podobně. Nejprve v obecné rovině a pak hezky druh po druhu, zvíře po zvířeti.

Ptačí stopy ve sněhu

Kromě savců obsahuje kniha i výběrové informace o stopách a pobytových znacích některých druhů ptáků, obojživelníků, plazů, ale také, a to je obzvlášť zajímavé, hmyzu a dalších bezobratlých živočichů. Výklad je proložen osobními zážitky stopařů, které mimo jiné dosvědčují, že ze stop můžete poznat nejen to, jaké zvíře je otisklo, ale s trochou zkušeností přečíst celý příběh, který se před vámi odehrál. Příroda se vám pak otevře jako dobrodružná kniha. Joscha Grolms ví, jak na to.

O knihu Joschi Grolmse „Stopy evropských zvířat“, vydanou brněnským Nakladatelstvím KAZDA, s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte až do neděle 31. prosince.

Joscha Grolms: Stopy evropských zvířat. Určujeme a interpretujeme stopy a pobytové znaky. Brno: Nakladatelství KAZDA, 2023. ISBN 978-80-7670-122-9.

Spustit audio

Související