Stávka za vyšší platy zaměstnanců továrny na pneumatiky v průmyslové zóně u Žatce pokračuje

1. únor 2023

Zaměstnanci továrny Nexen Tire Europe u Žatce druhým dnem pokračují v časově neomezené stávce. Odboráři se s vedením korejské společnosti snaží vyjednat zvýšení mezd a příplatků.

Ve firmě pracuje 1100 lidí. Odbory uvedly, že stávku podporuje většina – aktivně se jich zatím zapojilo přes 190. Odboráři ke stávce přistoupili poté, co se zprostředkovateli nepodařilo dojednat kompromisní dohodu mezi oběma stranami. 31. ledna odpoledne vedení firmy s odbory znovu vyjednávalo. Podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurča vedení firmy slíbilo do týdne odpověď na požadavky stávkujících.

Podle Ďurči bylo úspěchem už samotné setkání – bylo to totiž poprvé, kdy se k jednání o kolektivní smlouvě s odboráři Nexenu dostavilo přímo i korejské vedení. Převzalo si návrhy, aby se s nimi seznámilo.

Společnost ve vyjádření pro Český rozhlas uvedla, že připravuje navýšení mezd od 1. března. O jak velké zvýšení mezd půjde, ale zástupci firmy neuvedli. Firma také zmínila, že mzdy v minulosti zaměstnancům zvedla. Odbory naopak tvrdí, že se mzdy velké části zaměstnanců nezvýšily od roku 2018.

Firma také tvrdí, že je nyní kvůli rostoucím nákladům ve ztrátě, a že odbory stávkují za nepřiměřené požadavky, které neodpovídají ekonomické situaci společnosti.

Odboráři vycházejí z kolektivní smlouvy – mimo jiné požadují zvýšení mezd o 8,3 procenta, 20procentní příplatek za noční směnu a víkendy nebo dvě koruny navíc k hodinové sazbě směnařů.

Továrna vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Nástupní mzda operátora výroby podle odborářů činí 22 700 korun. Průměrnou mzdu zaměstnanců firma neuvádí. Odbory odhadují denní ztrátu podniku na 15 milionů korun a společnost podle písemného vyjádření pro MF Dnes až na 20 milionů korun denně.

Spustit audio

Související