Stavba zimního stadionu v Teplicích se komplikuje

28. červenec 2017

V Teplicích se komplikuje stavba zimního stadionu. Maximální částka, kterou původně město stanovilo – 188 milionů korun – firmám nestačí. Opakovaně se totiž ukázalo, že za tuto cenu neumějí postavit stadion tak, jak si tepličtí představují.

Město dostalo nabídky od čtyř stavebních firem. Všechny se podle náměstka primátora Hynka Hanzy z ODS pohybují v rozmezí 230 až 244 milionů korun.

Nejnižší cenu nabídla liberecká společnost Syner. Další návrhy přišly od pražských firem Hochtief a Porr, a zájem o stavbu má také společnost Metrostav ve spojení s firmou H+H Technika – ta se zabývá chladicími zařízeními a technologiemi.

Není to poprvé, co v tomto případě v Teplicích narazili na cenu. První soutěž o stavitele radní v únoru zrušili – zájem měly dvě firmy, ale nakonec žádná nedala cenovou nabídku. Radní proto zmírnili podmínky výběru, zejména v ohledu zkušeností s podobnými stavbami.

Vedení města se nažilo dopátrat, proč vznikl takový přinejmenším 40milionový rozdíl mezi odhadem a nabídkami. Radní se ptali jak projektantů, tak těch firem. Závěry shrnul Hynek Hanza – jednak stoupají ceny, za druhé projektanti podle něj odhadují náklady podle věstníku cen stavebních prací a tam není plně všechno.

Zastupitelé Teplic musí rozhodnout, zda navýšit peníze na stavbu, nebo upravit projekt

Postoj zástupců nejsilnější opozice, hnutí Volba PRO! Teplice, k tomuto problému není jednotný. Například lídr hnutí Jakub Mráček má výhrady: navýšením v době, kdy už jsou známé nabídky, by byl i jasný vítěz. Vnímá to jako příležitost ke znovuotevření diskuze jestli, a případně jaký, zimní stadion město potřebuje.

Vedení města od počátku argumentuje tím, že stadion nebude mít parametry pro extraligu nebo velké koncerty, ale budou se tam podle pravidel hokejového svazu moci hrát třeba mládežnické zápasy. Bude tam místo jen pro zhruba 460 diváků, a také možnost ubytování pro 30 sportovců.

Naopak Adam Souček z Hnutí Volba PRO! Teplice to vnímá jako patovou situaci. A i když nerad, je spíš pro navýšení peněz, aby se dalšími prodlevami cena případně dál nezvyšovala.

Pokud by dnes zastupitelé navýšení rozpočtu neschválili, museli by radní soutěž zrušit,. Firmy totiž nesplnily základní podmínku – vejít se do ceny. Pak by museli řešit, jestli se vůbec má zimní stadion v Teplicích stavět, a pokud ano, jestli bude nutné předělávat projekt tak, aby se stavba stála maximálně 188 milionů. To by ale znamenalo zdržení o 2 až 3 roky.

Dodejme ještě, že dobu výstavby vedení města určilo na 16 měsíců a původně měl zimní stadion stát v srpnu 2018.

autor: hau
Spustit audio