Státní veterinární správa odhalila nelegální chov hospodářských zvířat v Málkově

13. červenec 2023 14:14

Sto kohoutů, asi padesát kusů další drůbeže, tři kozy a dvě selata vietnamského prasete našli inspektoři Státní veterinární správy v nelegálním chovu hospodářských zvířat v Málkově na Chomutovsku.

Chovatel přitom měl kvůli dřívějším opakovaným nedostatkům chov zakázaný. „Zvířata neměla přístup k vodě a ke krmení,“ uvedl mluvčí inspekce Petr Vorlíček. Byla namačkána na velmi malém prostoru, bez výběhu. Nejhorší podmínky byly podle Vorlíčka v prostoru pro kozy, kde se vyskytovalo pletivo, dřevo, prkna, nádoby či nevhodné krmení a další předměty.

Nejhorší podmínky měly podle inspektorů v ilegálních chovu v Málkově kozy

Veterinární správa kontrolu zahájila na základě podnětu. Chovateli hrozí pokuta, zvířata inspekce převeze do náhradního chovu.   

Inspektoři už dříve řešili několik podnětů na tohoto chovatele a podali návrhy na odebrání zvířat. Šlo o psy, ovce a kozy. Vedle toho veterinární správa uložila pokuty za porušení plemenářského zákona. V roce 2019 v zařízení hořelo, při požáru zahynulo velké množství drůbeže. Chomutov chov danému hospodáři zakázal.

Před soud se v květnu dostal jiný případ z Ústeckého kraje. Šlo o dlouhodobé týrání skotu na Chomutovsku v Krušných horách. Státní zástupce obžaloval jednatele společnosti, ředitele a samotnou firmu Ekochov CMN. Ve stádu uhynuly kvůli velmi špatným podmínkám stovky kusů dobytka. Mužům hrozí až desetileté vězení za chov zvířat v nevhodných podmínkách ve spolupachatelství, společnosti zrušení.

Nelegální chov drůbeže v Málkově na Chomutovsku
autor: Jan Beneš | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související