Stát začíná vykupovat pozemky pro stavbu přehrady u Kryr

10. listopad 2020

Zdroj pro závlahu chmelnic, zásoba vody pro suchá období nebo ochrana proti rozvodněné říčce Blšance – to jsou důvody pro stavbu nové přehrady u Kryr na Lounsku.

Vodní nádrž zaplaví přes 120 hektarů polí a chmelnic. Ustoupit jí bude muset také 30 staveb nebo silnice. Stavba má začít zhruba za 15 let, teď stát začne s výkupem pozemků.

„To bude všechno pod vodou. To všechno půjde pryč,“ konstatuje nezávislý starosta Kryr Miroslav Brda. Ukazuje přitom na okresní silnici do Černčic a Petrohradu. Na jedné straně je louka a nad ní železniční trať Žatec – Plzeň, na druhé chmelnice a pod nimi Podvinecký potok. „Bude se jezdit buď podle tratě, nebo za tratí přes lom, kde se těží cihlářská hlína – tak tam kolem toho na Mukoděly a zpátky na Kryry,“ dodává Brda.

Tato silnice totiž zmizí pod vodou. Stejně jako její okolí, včetně chmelnic, hospodářských staveb nebo 12 domků a chat.

Polovina obyvatel Kryr se podle starosty na přehradu těší

Podle starosty Kryr vyvolaly plány na stavbu přehrady mezi lidmi zpočátku pozdvižení a nesouhlas, časem se to ale mění.

„50 % lidí s tím souhlasí. Jsou navíc rádi, že tu bude rekreační oblast. Dalším 50 % lidí se bojí, že se ten kopec podmáčí a sesune – protože u nás je jílové podloží,“ shrnuje Brda.

Budoucí přehrada zaplaví také pozemky Černčic, které patří pod správu Petrohradu. Voda se přiblíží až k čistírně odpadních vod a historickému hřbitovu na okraji obce.

Nezávislá starostka Petrohradu, Jitka Dondová, o plánech na stavbu přehrady poprvé slyšela před 10 lety. „Pak se o tom dlouho nemluvilo, takže trochu rozhodnutí shůry – hurá, postavíme přehrady. My teď čekáme, co bude,“ komentuje současnou situaci.

Odpověď pro nejbližší týdny nabízí za Povodí Ohře mluvčí státního podniku Jan Svejkovský: „V roce 2021 budeme začínat, a v roce 2025 skončíme, s výkupy pozemků. Pak by byla taková nepříjemná cesta – formou vyvlastnění.“

Za pozemky a domy majitelé dostanou motivační cenu, která je vyšší než odhad. Stát na to vyčlenil 365 milionů korun.

Spustit audio