Starobylé Hradiště Semín ukrývá moderní výstavní prostory s acháty, sklem, keramikou i obrazy

18. únor 2022

Jedním z nejznámějších symbolů Českého ráje jsou Trosky. Ještě než na dvou skalách nechal Čeněk z Vartenberka ve 14. století vybudovat hrad, nacházelo se v jeho sousedství keltské Hradiště Semín. Není jisté, k čemu sloužilo, jestli jako útočiště v dobách bojů nebo jako posvátné místo. Skoro nic se z něj nedochovalo. Proto v současném Hradišti Semín nenajdete Kelty ani keltský poklad, ale moderní výstavní prostory.

Ty příchozím nabízejí například výstavu tisíců achátů, expozici skla a lidové keramiky, fotoobrazy, klasické obrazy turnovského rodáka Petra Štrojsy a také na čtyři desítky děl katalánského malíře Salvatora Dalího.

Jeden prohlídkový okruh zahrnuje hned pět výstav. Za recepcí s upomínkovými předměty se nachází prodejní výstava děl naturalistického malíře Petra Štrojsy, který maluje do detailů propracované krajinky, ale nechá se inspirovat i známými malíři jako třeba Iljou Repinem. Na jednom z obrazů, nazvaném Záporožští kozáci píší dopis tureckému sultánovi, zachytil dokonce i sám sebe.

Další prostory nabízejí Výstavu Český ráj – přírodní klenot ve fotoobrazech Zdeňka Patzelta a také Výstavu nádobí, skla a lidové keramiky našich předků. V této části se přenesete do doby našich prababiček. „Já tomu ráda říkám poklady z půdy,“ podotýká manažerka Hradiště Semín Helena Malečková.

Nejen mineralogy, ale i laiky pohltí expozice Tajemství Českého ráje – výstava achátů a polodrahokamů. „Máme tu vystaveno 2640 kamenů. Je zde nejucelenější sbírka achátů z naleziště Železnice nedaleko Jičína,“ popisuje Helena Malečková. Nechybí samozřejmě ani acháty a další minerály z Kozákova, Frýdštejna, Levína, Doubravice a dalších našich nalezišť a to nejen z Českého ráje. Druhý sál výstavy minerálů představuje zahraniční naleziště. Tam vynikají především acháty z Maroka.

Marocké acháty

Další galerie umění je pak věnována světoznámým umělcům, kde se nyní nacházejí nejen obrazy surrealistického malíře Salvátora Dalího.

Uvnitř dřevěných ochozů hradiště se nachází rozsáhlá aréna, kde, pokud to situace dovolí, se budou konat nejen kulturní akce. Pod arénou se mimo jiné nachází střelnice.

Salvator Dalí - Dulcinea

Hradiště Semín je přístupné po celý rok, denně mimo pondělí. Replika původního, mnohem rozsáhlejšího sídla Keltů, se nachází na plošině nad Podtroseckými rybníky, které mohou být kromě hradu Trosky dalším z cílů výletů, ke kterým vás mohou inspirovat velkoformátové fotografie i realistické obrazy, které uvidíte v expozici. Parkování je možné přímo u hradiště, autobusovou zastávku najdete v nedalekých Troskovicích.

Spustit audio