Stařecká demence: Není to jen o zapomínání věcí

Stařecká demence není jen o zapomínání položek nákupu nebo vzpomínání, kde jsme nechali zaparkované auto. Je to nemoc, kterou v nynější době trpí čím dál více lidí v naší zemi. Není to pouze o Alzheimerově nemoci, je mnoho podob demencí.

Naše populace stárne. Se stárnoucí populací přitom roste i pacientů, kteří trpí demencí. V roce 2009 se odhadovalo, že je v naší republice cca 120 tisíc lidí s demencí.

„V letošním roce jich je cirka 180 tisíc. Odborníci odhadují, že do roku 2035 bude v naší republice okolo čtvrt milionů občanů s diagnostikovanou stařeckou demencí,“ říká Tomáš Černický, ředitel společnosti Senecura.

Jak rozpoznat příznaky, že není něco v pořádku

Každý z nás někdy něco zapomene – třeba kde zaparkoval, co měl nakoupit a podobně. Příznaky demence se poznávají snadněji, pokud jich je více.

„Zapomínáte na úkony běžné činnosti, máte problémy s řečí, neorientujete se moc dobře v času ani prostoru, máte špatný nebo zhoršující se úsudek.“ vypočítává Tomáš Černický a pokračuje: „Také si zakládáte věci na nesprávné místo, často se mění nálady a chování.“

Stařecká demence může být zapříčiněná různými nemocemi. Nejčastější je Alzheimerova nemoc. Kromě této nemoci ale může mít stařecká demence i jiné příčiny. Podle odborníků je demencí několik desítek. Patří sem například vaskulární demence, demence zapříčiněna Parkinsonovou chorobou a podobně.

Ne vždy se musí pacient odebrat do speciálního zařízení, určené pro pacienty s demencí. „Jsou i služby domácích ošetřovatelů, domácí péče a podobně,“ říká Černický.

Péče o nemocné: státní vs. soukromý sektor

Pokud ale pacient trpí akutním onemocněním a domácí péče není již možná, má možnost volby mezi státním a soukromým sektorem. „Ve státních domovech je ale čekací doba i několik let. V soukromém sektoru mývají pacienti většinou možnost se nastěhovat okamžitě,“ přibližuje Černický.

Soukromý sektor bývá zpoplatněný, jelikož na takovou péči zatím žádná pojišťovna nepřispívá. Pokud rodině pacienta dojdou peníze, zajistí se převoz pacienta do domova státního sektoru. Ošetřovatelé se snaží dostat pacienta na místo, aby mu bylo co nejlépe a služby by byly co nejpodobnější těm, které měl do teď.

Počet volných kapacit by vám měli říct na každém obecním úřadě, kde by měli mít o místech přehled.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio