Stáda divokých prasat obtěžují obyvatele Děčína

22. září 2016

Obyvatele Děčína trápí návštěvy divokých prasat na pozemcích domů a v okolí sídlišť. Černá zvěř do města vyráží za potravou, která je hlavně v okolí kontejnerů k dispozici.

Divoká prasata na pozemcích hledají snadno dostupnou potravu. Objevují se ve stádech o několika kusech a pozemky a zahrady svými rypáky doslova zlikvidují.

„Jela jsem okolo a viděla jsem, že na zahrádce mateřské školy to vypadá nějak divně. Když jsem pak jela z města domů, zastavila jsem a koukala, co se tam vlastně děje. Bylo hned jasný, že tam úřadovala prasata ‒ ta zahrada byla celá zrytá. Vypadalo to, jako kdyby to tam přejel traktor s nějakým strojem,“ popisuje Ivana Charvátová z Bělé.

Tady úřadovala divoká prasata

Podobnou zkušenost s prasaty má i paní Jana Šmejkalová, kterou divoká prasata obtěžovala v rodinném domku v Dolním Oldřichově.

„Každý rok na podzim se dostanou divočáci na moji zahradu a totálně ji zryjí. Nejhorší na tom bylo, že člověk se bál jít i domů, protože se tam objevovaly i odpoledne, protože jsem si otevřela branku. Došla jsem k baráku a než jsem vyhrabala klíče vod baráku, tak jsem viděla, že takových 5 metrů ode mě stojí divoký kanec. Takže panická hrůza, smrt v očích a šílený, no,“ vzpomíná Jana Šmejkalová.

Divoká prasata nekrmit a nevyhazovat zbytky potravin do přírody!

Přemnoženou černou zvěř regulují myslivci ve spolupráci s městem. Obyvatelé postižených lokalit ale taky mohou pomoci tím, že v okolí nebudou odhazovat zbytky jídla a už vůbec by neměli divoká prasata krmit.

„Určitě tam mají snazší přístup k potravě. Na sídlištích jsou odpadky, a zbytky, co lidi hází kočkám a teď i těm divokým prasatům. Říkají si: ,Chudáci prasátka, nemají co jístʻ i přesto, že je všude spousta toho jídla, protože nejsou pořádný zimy,“ konstatuje Šmejkalová.

Selátko divokého prasete

Divoká prasata se dokážou dostat přes laťkové i pletivové ploty. Paní Ivanu Charvátovou už prasata neobtěžují díky kombinaci pletivového a živého plotu.

„Pomohla nám náhoda. Už jsme to nemohli vydržet, tak jsme si řekli dost a oplotili jsme zahradu. Manžel pod plot nastrkal kameny a za plotem je živý plot. Máme klid, možná proto, že nevidí, co je za plotem.“

Pokud na divoké prasata v blízkosti vašeho bydliště narazíte, raději se jim vyhněte a informujte o výskytu městkou policii. Ta dále informuje příslušné myslivce.

Spustit audio