Špalda je plná vlákniny a minerálů. Mouka se hodí do lívanců, zrno zase do polévek nebo pomazánek
Špalda je nešlechtěná prastará obilovina – obsahuje více vitaminů, minerálů i vlákniny než běžná pšenice, která je navíc zbavována klíčků. Jako rostlina dokáže dobře čelit škůdcům i výkyvům počasí.
Její chuť je oříšková a mouka z ní je vhodná na výrobu palačinek nebo lívanců. Můžete ji do sladkých pokrmů kombinovat s klasickou pšeničnou moukou. Samotné zrno je vhodné do polévek, zeleninových jídel nebo na přípravu pomazánek. Vyzkoušet ji můžete i jako zdravou přílohu. Taková kombinace s česnekem, rajčaty a čerstvou bazalkou jí velmi sluší.
Vaříme ji tak, že na šálek špaldy potřebujeme 60 ml vývaru. Nejdříve přivedeme špaldu zalitou vývarem k varu, potom plamen stáhneme a bez pokličky vaříme na mírném plamenu 15 minut, dokud špalda nezměkne. Skvěle chutnají i špaldové karbanátky se zeleninou nebo kombinace rýže a špaldy v rizotu.
Související
-
Mouka je při pečení naprosto zásadní, říká autorka kuchařky Cesta z těsta Petra Burianová
Pekařka a cukrářka Petra Burianová v poradně Apetýtu prozradí, jak připravovat těsta na cukroví.
-
Špaldový koláč s mákem, švestkami a perníkem podle receptu z Pojizeří
V dobách našich babiček se nejen jinak vařilo, ale také si lidé věcí okolo více vážili. Platilo to i půdě, která je vlastně živila.
-
Stará dobrá špalda – původní pšenice slaví velký návrat
Špalda je považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Ze špaldy se také vyrábí kávovina jako náhražka kávy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka