Křepelčí vajíčka jsou drobnější, ale obsahují víc vitamínu než ta slepičí. Využijte i skořápky
Křepelčí vajíčka váží průměrně jen 13 gramů, jedna křepelka jich za rok snese přes 300. Konzumují se stejně jako slepičí vajíčka vařená, přičemž doba varu je tady pouhých 80 sekund. Můžete je smažit nebo nakládat.
Tato vajíčka pomáhají jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu a prospívají zažívání. Trvanlivost křepelčích vajec jsou zhruba tři měsíce.
Skořápka obsahuje mnoho cenných prvků, především snadno vstřebatelný vápník, draslík, železo, fosfor, zinek. Najemno nadrcená si je můžete přidávat do jídla – například do polévek nebo omáček. Používají se jako lék i v kosmetice a dermatologii, obklady z nich pomohou odstranit vrásky a vyčistit pleť. Přestože jsou křepelčí vajíčka drobná, oproti vajíčkům od slepic obsahují více vitamínu A, B1 a B2.
Související
-
Není cholesterol, jako cholesterol, potvrdili vědci. Doporučují jedno vejce denně
Umírněná konzumace vajec prospívá zdraví, ba dokonce snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Souvisí to i s vyšší hladinou bílkovin, které čistí cévy od cholesterolu.
-
Jak správně uvařit a oloupat vajíčka?
Jakkoli se to může zdát jednoduché, tak dobře uvařit vajíčka je věda. Důležité je vařit čerstvá vejce. Když totiž vajíčka čerstvá nejsou, tak bílek i žloutek nebude...
-
Vejce na stovky způsobů – plněná, vařená, zastřená, míchaná, v salátu, v kelímku i do omelet
Obyčejné slepičí vejce je skvělou potravinou. Obsahuje dokonalou kombinaci bílkovin, všechny aminokyseliny, které člověk potřebuje, nemusíme se bát ani cholesterolu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.