SOUTĚŽ PLANETÁRIA

18. prosinec 2003

Soutěžit s námi můžete dvanáctkrát do roka - obvykle v posledním Planetáriu v měsíci. Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. STATUT SOUTĚŽE

Otázka není jednoduchá, skládá se obvykle z několika podotázek a na její zodpovězení je nutné vyvinout jisté úsilí - minimálně budete muset chvíli brouzdat Internetem a nebo listovat encyklopediemi. Zveřejňována je vždy v závěru Planetária a ihned po skončení pořadu je její znění k dispozici i na tomto místě. Tématicky se otázka obvykle vztahuje k některému z příspěvků, které zazněly v Planetáriu v průběhu uplynulého měsíce - ale nemusí to být pravidlem.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější. V případě, že správných odpovědí bude víc, rozhodne datum a čas odeslání vaší zprávy. Na vaši odpověď čekáme obvykle do následujícího čtvrtka, 10:00 hod.
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme vždy v následujícím Planetáriu; i na webu to všechno najdete s přesně týdenní prodlevou.

Tentokrát soutěžíme o přepychový Atlas vesmíru Kevina Krisciunase a Billa Yenneho. Proto je také naše otázka astronomická. Ptáme se vás na Jupiterovy měsíce. Těch je v současnosti známo přesně šedesát, ale jen část z nich astronomové pojmenovali. A právě ta jména nás zajímají. Nemusíte nám napsat všechna, stačí jen některá. Ale kdo jich napíše nejvíc, ten získá Atlas vesmíru. Pokud by se někomu z vás podařilo napsat nám jména všech pojmenovaných Jupiterových měsíců, přidáme mu ještě bonus v podobě mapy Praha astronomická. Druhého v pořadí odměníme nástěnnou Mapou oblohy, třetí v pořadí získá cenu útěchy - sadu kosmických pohlednic.

Své odpovědi můžete posílat na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz tentokrát mimořádně až do do čtvrtka 8. ledna, 10:00 hodin. Vyhraje ten z vás, kdo odpoví nejpřesněji. Na rychlosti tentokrát tak nezáleží. K odpovědi nezapomeňte připsat své jméno a adresu. Jméno výherce a správné znění odpovědí se dozvíte 11. také 13. ledna v rozhlasovém Planetáriu a zároveň i na tomto místě.

Spustit audio