Soukromá firma staví v Ústí nad Labem sociální byty. Lidé se prý bojí zbytečně

10. duben 2015

Koupit ruinu, opravit ji a menší byty pronajímat sociálně slabým. Takový záměr firmy HANNAinvest v Neštěmicích v Ústí nad Labem budí u některých lidí obavy z nepřizpůsobivých sousedů. Jeden takový dům už firma má na Střekově - bydlí tam studenti, invalidní důchodce i samotný otec s dítětem. Platí tam zhruba o polovinu méně, než by dali v ubytovně přes ulici.

„Proč jsem si vybral tenhle byt? Protože je asi nejlevnější, je tu všechno nové. Já bydlel támhle v paneláku a platil jsem tam přes 8.000, tady dám okolo 3.000,“ říká 27letý David při předávání bytu v Kořenského ulici na Střekově.

Nájemné tu podle podmínek dotace Ministerstva pro místní rozvoj na vznik sociálních bytů nesmí přesáhnout 57 korun a 20 haléřů za metr čtvereční.

Oprava domu stála i s dotací zhruba 6.000.000 korun. A o tyhle peníze nechce firma HANNAinvest podle jejího zástupce Milana Mračka přijít.

„Ty podmínky jsou stanoveny tak, že osoba nesmí být středně a vysokopříjmová. Je to stanoveno určitým koeficientem, který se mění. Myslím, že v současné době nesmí mít příjem přes 15.000 korun, pokud se jedná o jednotlivce. Pokud se jedná o početnější rodinu, tak tam to narůstá zhruba po 5.000.“

Lidé se sociálně slabých bojí. Mnohdy zbytečně

Lidé mají obavy, že tu budou takoví nájemníci, kteří budou dělat v noci hluk, nepořádek venku... To ale podle Milana Mračka nehrozí.

Opravené byty v rohovém domě v Kořenského ulici na Střekově slouží sociálně slabým

„Podmínkou dotace je 20letá udržitelnost. Takže my musíme ten dům mít po 20 let ve stejném stavu nebo ve stavu odpovídajícímu běžnému opotřebení. Nemůžeme si tam vzít nájemníky, kteří ten dům zničí, protože by to znamenalo vrácení dotace. Což by bylo už úplně smrtelné.“

V neštěmické ulici 1. Máje chce firma po rekonstrukci byty nabízet jako startovací mladým lidem.

Čtěte také

Obavy z tohoto záměru napsala na obvodní radnici například Eliška Cesarová - citujeme z jejího dopisu: „Radnice vzkazuje podnikatelům s chudobou, aby přišli do Neštěmic, protože jejich žádost o státní dotaci do soukromého majetku radnice podpoří, a to přesto, že v obvodu je již sociálně slabých víc než dost. Navíc pro krizové případy má radnice i dostatek volných bytů.“

Starostka Neštěmic sociální byty vítá

Starostka Yveta Tomková z ANO 2011 ale v tomto případě podporu radních vnímá jako pomoc místním lidem. Právě na tom se firma s radními předběžně - i když to ještě není v žádné smlouvě - podle Tomkové dohodla.

„Abychom tyto byty obsadili nájemníky, které doporučíme. My máme vytipované lidi, kteří potřebují pěkné, čisté zázemí. Sociálně slabý je dneska skoro každý druhý senior, matka samoživitelka, tělesně postižený atd.“

Před rekonstrukcí bude nutné odvézt odpad ze dvora

Neštěmická radnice má jen pár volných bytů v ulici Jindřicha Plachty, jinak jsou všechny obsazené. Potřební ale do Mojžíře nechtějí - je to pro ně velmi problematická lokalita. Bojí se toho.

Zdevastovaný dům v Neštěmicích ale HANNAinvest opraví nejdřív příští rok - pokud dostane dotaci. Kvůli úmrtí majitelky sousedního domu se navíc protahuje i stavební řízení.

autor: hau
Spustit audio