Soudní líčení v kauze tragického požáru ve Vejprtech v roce 2020 pokračuje

22. říjen 2024 14:59

Okresní soud v Chomutově pokračoval 22. října v hlavním líčení s Viktorem Koláčkem, ředitelem městských sociálních služeb ve Veprtech. V lednu 2020 v tamním domově pro mentálně postižené Kavkaz zemřelo na následky požáru devět klientů zařízení. Ředitel podle vyšetřovatelů neplnil své povinnosti ohledně bezpečnosti. To ale Viktor Koláček odmítá.

Soud předvolal, stejně jako u předchozích šesti hlavních líčení, svědky z řad zaměstnanců městských sociálních služeb. Vypovídala už také starostka města Jitka Gavdunová z ODS.

Tentokrát konkrétně vypovídal Marko Granič, bývalý sociální pracovník v domově Kavkaz. U soudu uvedl, že dlouhodobě kritizoval například chybějící zaměstnance na nočních službách, respektive skutečnost, že jich bylo málo.

Viktor Koláček oponoval tím, že se počet zaměstnanců nedostal po zákonnou normu, a že jediné alternativní řešení v té době bylo snížení počtu pracovníků na denní službě a následné navýšení na noční – to ale podle něj zaměstnanci odmítli.

Jako druhá vypovídala bývalá ekonomka městských sociálních zařízení a současná zástupkyně ředitele a členka dozorčí rady Iveta Ortová. Ta ve své výpovědi v podstatě potvrdila předešlou výpověď Viktora Koláčka, který zmiňoval například chybějící kolaudace většiny z devíti objektů, které slouží pro pobytové sociální služby ve Vejprtech.

Rozsudek by mohl padnout nejdřív na konci roku 2024

Zatím není jasné, jak dlouho ještě hlavní líčení potrvá. Předvoláni budou ještě další svědci. Soud bude chtít vyslechnout například i hasiče – a to jak experty, tak členy sboru dobrovolných hasičů ve Vejprtech. Zazní zřejmě i znalecké posudky.

Rozsudek se tak téměř jistě dá čekat až na samotném konci tohoto roku, nebo na počátku roku příštího. Viktoru Koláčkovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti trest ve výši od tří do deseti let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související