Soud zprostil obžaloby dva dozorce obžalované za napadení Lotyše v litoměřické Vazební věznici

19. prosinec 2019 16:55

Postupovali podle zákona. Tak dnes soud rozhodl případ, ve kterém byli obžalovaní dva dozorci litoměřické vazební věznice. Podle obžaloby napadli muži cizince jako mstu za předchozí potyčku v návštěvní místnosti vazební věznice. Oba vinu odmítali. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Proti verdiktu se odvolal státní zástupce, který pro dozorce požadoval podmíněné tresty.

Podle obžaloby napadli muži cizince jako mstu za předchozí potyčku v návštěvní místnosti vazební věznice. Oba vinu odmítali.

Incident se odehrál loni v únoru. Dva dozorci měli odvést cizince z ošetření na celu. Ve výtahu ale začal být podle nich agresivní a snažili se ho zpacifikovat. „Použili donucovací prostředky v souladu se zákonem,“ říká k tomu soudkyně Alexandra Šetková.

To podle soudkyně potvrdili i nadřízení dozorců. Podle žalobce mělo být napadení cizince mstou za jeho předchozí potyčku s jiným dozorcem v návštěvní věznici vazební věznice.

S rozhodnutím litoměřického soudu státní zástupce Radek Bělor nesouhlasil a přímo v jednací síci se odvolal.

„Soud se věnoval především osobě pana poškozeného, příliš se nevěnoval obhajobě obžalovaných, které soud uvěřil. Otázka je, které verzi, protože obžalovaní předložili soudu vlastně 3 verze. Bylo zde argumentováno, že všichni nadřízení obžalovaných vyhodnotili zákrok proti poškozenému jako zákonný, nicméně soud už nikterak nezmínil, že ti nadřízení vycházeli z úplně jiných informací, než sdělili obžalovaní soudu při hlavním líčení.“

Státní zástupce požadoval pro dozorce podmíněné tresty. Muži podle žalobce cizince několikrát udeřili do horní poloviny těla a to i obuškem. Měli mu tak způsobit zranění. Se zprošťujícím verdiktem byl naopak spokojený obhájce obžalovaných dozorců Pavel Polák.

Kvůli odvolání státního zástupce je zproštění obžaloby u obou dozorců nepravomocné a případem se bude zabývat ústecký Krajský soud.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio