Soud zprostil obžaloby bývalou poradkyni ústeckého hejtmana za pobírání údajně neoprávněných odměn

28. březen 2023 12:51

Soud zprostil bývalou poradkyni ústeckého hejtmana obžaloby v případu údajné neoprávněných odměn od Krajské zdravotní. Podle žalobce přijala Vladislava Marschallová peníze za práci, kterou neodvedla. Nepravomocný rozsudek ale hovoří o tom, že nešlo o trestný čin a práci pro krajskou společnost obžalovaná vykonala.

Na základě dvou smluv měla obžalovaná dostávat měsíčně až 130 000 korun. Podle soudkyně Terezy Nagy se ale neprokázalo, že by Vladislava Marschallová práci na koordinaci center pro očkování proti koronaviru a také na PR a komunikaci s médii neodvedla.

„Tu práci vykonávala, byla řádně vykazována a následně došlo k plnění ze strany zaměstnavatele, jak bylo dohodnuto ve smlouvách. Co se týká té výše odměny, kterou určil pan inženýr Zetek, tak obžalovaná nebyla přezkoumávat, jestli je ta odměna adekvátní či nikoliv – prostě ta částka jí byla nabídnuta, ona to podepsala a tím to pero ni končilo,“ shrnula soudkyně Nagy.

Vladislava Marschallová po celou dobu vinu odmítala. To zopakovala i po vynesení rozsudku. „Na jednu stranu to byla velká úleva, protože ty dva roky, co se ta kauza táhne, to bylo opravdu nepříjemné – pro moje okolí i pro mou rodinu,“ konstatovala.

Zproštění obžaloby zatím není pravomocné

Marchallová teď zvažuje právní kroky proti někdejšímu předsedovi představenstva Krajské zdravotní Jindřichu Zetkovi. Právě on podal trestní oznámení na odměny pro bývalou poradkyni ústeckého hejtmana.

„Pan doktor inženýr Zetek lhal a celé to jeho trestní oznámení bylo od samého počátku nesmyslné. Lhal v tom, že tvrdil, že nevěděl o uzavření té smlouvy, ačkoliv bylo prokázáno, že ji sám nabízel klientce,“ vysvětlil její obhájce Petr Vališ.

Jindřich Zetek nechtěl slova Petra Vališe komentovat. „faktem je, že pokud mě paměť neklame, tak jeden z těch spolupachatelů paní Marschallové se ve věci doznal a škodu nahradil, takže si myslím, že spravedlnosti v této chvíli bylo učiněno zadost,“ dodal Zetek.

Zproštění obžaloby rozsudkem ústeckého okresního soudu ale není pravomocné. Lhůtu pro případné odvolání si státní zástupkyně ponechala.  

autor: Jan Bachorík
Spustit audio