Soud v kauze „vítání občánků“ definitivně osvobodil bývalého primátora Ústí Mandíka a bývalého radního Macíka

13. leden 2020 14:40

U krajského soudu v Ústí nad Labem skončila jedna část kauzy „vítání občánků“. Soud totiž pravomocně osvobodil bývalého primátora Ústí Víta Mandíka a bývalého radního Josefa Macíka.

Obžaloba tyto sociálnědemokratické politiky vinila z toho, že v roce 2011 jednali tak, aby údajně předraženou zakázku na vítání občánků získala agentura Darothore

Soud své rozhodnutí zdůvodnil tím, že se ani po důkladném dokazování a vyhodnocení důkazů a výslechů nepodařilo prokázat, že by se staly žalované trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a pochybení při správě cizího majetku.

Soudce Edvin Svoboda také zdůvodnil, proč soud nevyhověl ani návrhu státní zástupkyně na překvalifikování činu na zvýhodnění při veřejné zakázce. Například to, že Mandík dal tehdejšímu šéfovi příslušného odboru seznam firem, které má oslovit, bylo podle něj v pořádku.

„Neučinil nic protiprávního, byť se lze oprávněně domnívat, že postup, který zvolil, nebyl standardní. Ve věci ale nebylo vedeno trestní řízení pro trestný čin zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, když ani podle názoru krajského soudu není možné v této fázi trestního řízení věc obou obžalovaných podle tohoto trestného činu posoudit, protože pro to nejsou potřebné relevantní důkazy,“ shrnul Svoboda.

Celá kauza se táhne už 5 let

Rozsudek je pravomocný – je možný jen mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu do dvou měsíců od doručení písemného rozsudku.

Vít Mandík nechtěl celou věc komentovat a Josef Macík k rozhodnutí soudu krátce řekl: „Myslím si, že jste slyšeli odůvodňující argumenty a věřím, že celá tato trapná záležitost, která se táhne už 5 let, byla tímto uzavřena.“

Policie začala vyšetřování v roce 2014, soud začal o rok později. Okresní soud nejdříve oběma v roce 2017 dal podmíněné a peněžité tresty, po úspěšném odvolání obžalovaných je napodruhé viny zprostil.

V této kauze je souzená i bývalá náměstkyně primátora Zuzana Kailová – v době vyšetřování byla poslankyní za ČSSD a sněmovna ji k trestnímu stíhání nevydala. I ona vinu odmítá.

Spustit audio

Související