Soud potrestal účastníky kauzy Žatecké teplárenské zákazy činnosti a peněžitými tresty

11. srpen 2020 15:08

Ústecký krajský soud potrestal obžalované v kauze Žatecké teplárenské peněžitými tresty a zákazy činnosti. Podle nepravomocného rozsudku uvedli obžalovaní v žádosti o dotaci nepravdivé údaje.

Podle obžaloby a i nepravomocného rozsudku ústeckého krajského soudu se tři obžalovaní muži a také právnická osoba, městská firma Žatecká teplárenská, dopustili poškození finančních zájmů Evropské unie.

Kauza se týká modernizace a tzv. ekologizace centrálního zásobování teplem v Žatci. Konkrétně jde o modernizaci dvou kotlů, na kterou dostala Žatecká teplárenská zhruba 40milionovou dotaci.

Kvůli údajně špatným účetním postupům vznikla podle žalobce, i dnešního nepravomocného rozsudku, škoda přesahující 950 tisíc korun. Podle obžaloby totiž některé fakturované práce na modernizaci nebyly provedené nebo nebyly tak rozsáhlé. Šlo například o chybějící sklad extra lehkých topných olejů.

Rozsudek se zatím nepravomocný, projedná ho pražský vrchní soud

Bývalý předseda představenstva městské společnosti musí zaplatit 600 tisíc korun. Pokud to neudělá, hrozí mu roční vězení. Zároveň má také uložený zákaz činnosti. Stejný verdikt si vyslechl i muž, který při modernizaci vykonával tzv. technický dozor investora.

Stavbyvedoucí z firmy, která měla práce na starosti, pak má jako peněžitý trest zaplatit 200 tisíc korun. Pokud to neudělá, má jít na 10 měsíců do vězení.

Žatecká teplárenská pak má zaplatit ve formě peněžitého trestu 2,25 milionu korun a zároveň má v regionálním tisku na svoje náklady zveřejnit rozsudek. Podle soudce Michala Roubíčka by totiž lidé měli vědět, jak městská firma fungovala a čeho se dopustila.

Všichni obžalovaní pak mají České republice zaplatit jako náhradu škody téměř 450 tisíc korun. Zhruba 500 tisíc korun už společnost vrátila.

Obžalovaní od začátku jakoukoliv vinu odmítali. To zopakovali i během závěrečných návrhů, kdy žádali o zproštění obžaloby.

Na místě se odvolal právní zástupce Žatecké teplárenské a také muž, který měl na starosti technický dozor. Ostatní si ponechali lhůty na odvolání. Rozsudek je tak nepravomocný a projedná ho pražský vrchní soud.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související