Soud podmíněně zastavil stíhání tajemníka ústeckého magistrátu v případu údajného zneužití pravomoci

15. březen 2024

Okresní soud v Ústí nad Labem podmíněně zastavil stíhání tajemníka ústeckého magistrátu Miloše Studenovského v případu údajného zneužití pravomoci.

Ještě jako právník města nechtěl poskytnout informace o odměnách vedoucích odborů magistrátu. Měl se provinit i následným neuplatněním náhrady škody, která podle žalobce přesáhla 170.000 korun. Usnesení soudu není pravomocné.

Případ se týkal žádostí o informace od současného městského zastupitelé Lukáše Blažeje z PROÚstí. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím chtěl údaje o výši odměn jednotlivých vedoucích odborů ústeckého magistrátu, a to za červen 2015. Ty ale Miloš Studenovský, ještě jako právník města, poskytnout nechtěl.

Čtěte také

Před soudem se Studenovský doznal, že informace zamítl. Vinu ale od počátku odmítá.

Podle usnesení soudu současný tajemník magistrátu nahradil městu škodu 170 000 a dal peníze na oběti trestných činů. Miloš Studenovský k tomu uvedl: „Využil jsem té možnost, co trestní řád dává, abych měl toto stigma pokud možno co nejrychleji za sebou.“

Proti usnesení soudu nic nenamítal ani státní zástupce Pavel Kaláb: „Došlo k nějakému vývoji ze strany obžalovaného, který se přiznal, uhradil škodu a poskytl 180 000 korun na oběti trestné činnosti. Tento postup trestní zákon a trestní řád umožňuje – je to jeden z možných důvodů ukončení trestního řízení.“

Podle soudce Pavla Kuděly je teď pokračování tajemníka ve funkci na vedení města. Není totiž pravomocně odsouzen a usnesením je podmíněně zastavené trestní stíhání.

Usnesení soudu není pravomocné – může proti němu ještě podat stížnost současný opoziční zastupitel Lukáš Blažej z PROÚstí, který původně o informace město žádal.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související