Sociální situace na ústeckém sídlišti Mojžíř se zhoršuje. Přibývají tam chudí z celé republiky

18. srpen 2016

Stále víc sociálně slabých lidí se stěhuje na sídliště Mojžíř v Ústí nad Labem. Vedení tamní radnice za tím vidí obchod s chudobou ‒ nájemníci tam často platí ze sociálních dávek až dvojnásobně víc než je obvyklé nájemné. Na soužití s novými obyvateli si stěžují i starousedlíci, podle nich dělají na sídlišti nepořádek a jsou hluční.

Podle starostky neštěmického obvodu Yvety Tomkové z hnutí „Vaše Ústí“ se snaží slušní obyvatelé sídliště odstěhovat. Skoro čtvrtinu z více než 600 bytů podle ní vlastní obchodníci s chudobou.

„Lidé, kteří tady nežijí, v této lokalitě vlastní už 22 % bytů. Sledujeme to už dva roky. Ještě tak tři roky a dostaneme se na 50 %. Mají dvojnásobky nájemného, než my platíme za stejné byty a je to vyplácené plošně. A jak jsme k tomu dospěli? Udělali jsme na sídlišti průzkum ‒ vytipovali jsme 37 bytů… Například za 3+1 se tam za nájem a služby platí 12 000 korun…“ popisuje Tomková.

Žadatelé o doplatek na bydlení nemusí dostat vždy celou částku. Jaká je realita?

Podle mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřiny Beránkové ale žadatelé o doplatek na bydlení nemusí vždy dostat požadovanou částku. „Důvodem ke snížení výše požadovaného doplatku na bydlení může být rozdíl mezi sjednanou výší nájemného v nájemní smlouvě a výše obvyklého nájemného v místě a čase,“ konkretizuje Beránková.

Jaká je konkrétní situace v Ústí nad Labem, to už ale mluvčí Úřadu práce ČR neřekla. Starostka Tomková vidí cestu ve vykupování bytů městy s podporou státu.

Sídliště Mojžíř

„Městské obvody by kontrolovaly skladbu a chování obyvatel a udržovaly by pořádek. Vím, že to jde, protože my máme také byty, kde žijí Romové, ale ti znají pravidla. Kdyby nám stát ty finanční prostředky poskytl, tak se mu to za několik let vrátí právě na těch doplatcích na bydlení,“ myslí si Tomková.

Možnosti výkupu soukromých bytů ze stejného důvodu prověřuje například město Bílina.

autor: hau
Spustit audio