Sobota patřila v ústecké zoo zvířatům – bezdomovcům

16. srpen 2015
Zvířata bezdomovci v ústecké zoo

Mezinárodní den opuštěných zvířat si v sobotu odpoledne (15.8.) připomněli návštěvníci ústecké zoologické zahrady. Místní Centrum pro opuštěná zvířata představila některé ze svých útulkářů, tedy z aktuálně 51 psů, 18 koček. Azyl teď má v centru i jeden králíček.

„Dlouhodobě není zájem o velké psy, je to náročnější nejen kvůli krmení, ale spousta lidí bydlí v paneláku a tam se velký pes moc nehodí,“ řekla Jaroslava Ježková, vedoucí Centra pro opuštěná zvířata. „ Druhou takovou skupinou jsou staří psi. Stává se, že jsou u nás na dožití. Lidé se bojí, že brzy přijde loučení.“ Přitom těmto psům, kteří třeba měli i hezký život a do útulku se dostali po úmrtí majitele, by nový domov hodně psychicky pomohl.

Návštěvníci zoo se tak v sobotu seznámili nejen se zvířaty z ústeckého Centra, ale také viděli ukázky různých sportovních aktivit se psy, jako tanec, agillity nebo i práci služebního psa. Dozvěděli se také, že prázdniny, tedy jejich konec, bývá pro útulek zátěží. „Rodiče koupí dětem za vysvědčení dárek v podobě psa. A když začne školní rok a na pejska nemá nikdo čas, tak ho odvezou do útulku.“ Dalším kritickým obdobím jsou ze stejného důvodu Vánoce. Pak silvestr. Přes noc přibude spousta pejsků, kteří se polekají petard. To je ale podle Ježkové o něco veselejší, protože když se druhý až třetí den páníčkové vyspí z oslav, začnou se zajímat, kde mají své psy a ti se tak vrátí domů.

V zoo také v sobotu zazněly rady, na co myslet, pokud si chce člověk koupit psa nebo si ho vzít v útulku. „Musíte si rozmyslet, jakého psa chcete, co s ním chcete dělat. Protože pokud si pořídíte třeba starého psa, tak těžko s ním budete chodit na dlouhé túry. A naopak - pokud si pořídíte psa loveckého nebo křížence, který má v sobě krev loveckých psů, a budete předpokládat, že s ním budete ležet na gauči, tak vám zdemoluje byt, protože se bude nudit. Potom je dobré se zamyslet nad výběrem plemene, protože každé má svou charakteristiku a určité potřeby na pohyb, výchovu a tak.“

V ústeckém Centru pro puštěná zvířata nekončí jen psi a kočky. Nejneobvyklejším zvířetem zřejmě zatím byla užovka červená, která utekla majiteli v ústeckém hotelovém domě.

A co na akci říkali návštěvníci zoo? Třeba děvčata – obě Kristýny – prozradila, že doma má jedna rotvajlera a králíka, druhá yorkšíra a křečka. Teď by dalšího pejska, třeba právě z útulku, nezvládla. Ale psa by obě chtěly mít i v dospělosti.

autor: hau
Spustit audio