Snížit počet holubů ve městě chtějí Louny humánně. Pořídily proto dva holubníky

27. březen 2024 09:31

V Lounech se rozhodli snížit počet holubů ve městě humánním způsobem. Pořídili dva holubníky a obrátili se na spolek Obecní holubník. Ten na základě průzkumu vytipoval místa pro umístění holubníků.

Holub je domestikované zvíře, které znovu zdivočelo. Běžně už tito holubi ve volné přírodě nežijí. Spolek ale zjistil, že dokáží využívat hospodářskou krajinu kolem Loun podobným způsobem jako před mnoha stoletími.

Holubník

Je tam pro ně velké množství potravy na polích, využívají také sila a sklady krmiv v okolí. Do města se pak stahují večer a využívají ho k nocování, podobně jako to kdysi dělali u hospodářských stavení.

Z průzkumu pak Michal Ďuríček ze spolku Obecní holubník vypozoroval další neobvyklou situaci.

„Louny jsou dost specifické – dělat tam něco s holuby bude komplikované. Ti holuby se tam zatím odstřelovali, takže jsou hodně nedůvěřiví. Je jich tam přitom na počet obyvatel nadprůměrné množství. Odhadli jsme to zhruba na 2500, což je opravdu hodně,“ vysvětluje Ďuríček. Například ve dvakrát větších Teplicích jich totiž napočítali jen zhruba polovinu.

Základním předpokladem pro regulaci holubů má být nově důvěra

Podle Michala Ďuríčka je proto nejdřív potřeba získat u holubů důvěru, a právě k tomu by mohly dobře posloužit dva nové, krmné holubníky.

Holubníky k regulaci těchto ptáků používají s úspěchem například v německém Augsburgu už přes 20 let – jde o půdní vestavby, do kterých se pohodlně vejde člověk, který tam může udržovat pořádek.

Holubi tam navíc mají dostatek krmiva, proto se tam zdržují a nehledají potravu jinde. Mají tam také přihrádky, ve kterých hnízdí. Obsluha jim přitom mění vajíčka za atrapy – tím se počet holubů postupně snižuje.

Spustit audio

Související