Město Louny vybírá nového provozovatele výstaviště. Do soutěže se zatím přihlásily dvě společnosti

2. únor 2024 14:20

Na provoz výstaviště v Lounech se přihlásili dva zájemci. Záměr města pronajmout areál výstaviště zveřejnila radnice na konci minulého roku poté, co vypověděla smlouvu současnému provozovateli, firmě DiamantExpo.

Termín pro podávání nabídek uplynul ve středu 31. ledna. Radnice ještě čeká, jestli nějaká další nedorazí poštou. Zatím podle mluvčího města Marcela Mihálika přišly dvě nabídky. Jedna z nich je od firmy DiamantExpo, která měla lounské výstaviště pronajaté v posledních 30 letech, a které smlouva skončí letos v květnu.

Město chce za areál víc peněz a požaduje také, aby se lépe využíval

Vedení města zdůvodňuje výpověď záměrem celý areál lépe využívat. Nový nájemce by měl nabídnout více kulturního a volnočasového vyžití pro obyvatele města. Zároveň chce radnice za pronájem také víc peněz.

Místo aktuálních zhruba 320 000 korun ročně by to mělo být 400 000 korun v případě, že půjde o každodenní provoz, nebo 1,2 milionu korun, pokud bude nájemce výstaviště provozovat jen během výstav. Jinak provoz zajistí město. Uvedené částky se pak budou každoročně zvyšovat o inflaci.

Lounská radnice chce s novým nájemcem podepsat smlouvu na dobu určitou – od 1. června letošního roku do 31. května roku 2029. Nájemce má hradit také energie a služby, jako úklid a svoz odpadu, sekání trávy, zahradnické práce včetně pravidelné údržby stromů nebo drobné opravy vybavení do 10 000 korun.

Výstaviště má být volně přístupné veřejnosti, s výjimkou výstavních akcí, kterých má být minimálně šest do roka. Podmínkou jsou dvě tradiční výstavy – Člověk v přírodě a Dům a zahrada.

Louny, výstaviště sídlí v lesoparku

Podle zástupkyně společnosti Štěpánky Portz jsou nové podmínky nastavené městem hraniční, proto podání nabídky dlouho zvažovali. Do soutěže se nakonec vzhledem k historické vazbě k areálu přihlásili.

Firma dosud platí kromě nájmu i pracovníky, kteří se o areál denně starají. Hradí i techniku a její provoz nebo veškeré energie. Ve spolupráci s městem dosud areál zvelebovala pro aktivní užívání i pro odpočinek.

Radnice chce ještě počkat na případné nabídky došlé poštou, pak vedení je města vyhodnotí a rozhodne o novém nájemci.

Spustit audio

Související