Sníh z Krušných hor rychle mizí. Na jaře a v létě proto opět hrozí sucho

21. březen 2022 14:42

Loni díky chladnějšímu létu a častým srážkám v Krušných horách ubylo stromů napadených kůrovcem. Lesníci věří, že by tento trend mohl pokračovat i letos. Naději jim dává zima, která nebyla z hlediska srážek výrazně podprůměrná. Stejně jako vodohospodáři se ale obávají teplého a suchého jara, které by mohlo situaci opět zhoršit.

„Úhrn těch srážek nebyl až tak podprůměrný. Znamená to, že by to mohlo mít pozitivní vliv na sezónu, která nás čeká. Loni jsme zpracovali o dvě třetiny méně kůrovcového dřeva než předloni. Teď po zimě nacházíme jen zlomkové množství kůrovcových souší, takže to vypadá, že bychom se mohli dostat do stavu základního. Pokud by ale duben a květen byly bez průměrných srážkových úhrnů, tak to riziko gradace kůrovce hrozí,“ shrnuje Aleš Kilb, lesní správce Lesů ČR, závodu Litvínov.

Podle vodohospodářů opět hrozí vysychání studní

Uplynulou zimu si chválí i Jan Svejkovský z Povodí Ohře. V porovnání dlouhodobých průměrů období konce března, ale vody začíná být zase nedostatek.

„Ta zima byla poměrně příznivá. Teď už ale poměrně dlouho neprší. Kdybych měl srovnávat konce března, tak jsme výrazně pod dlouhodobým průměrem. Obvykle v březnu ještě je voda z tání sněhu a jarních plískanic, takže ta situace v tuto chvíli není úplně ideální,“ konstatuje Svejkovský.

V Krušných horách i na jejich úpatí proto hrozí například vysychání studní.

„Klesání vody ve studnách nás může potkat. Je to dost pravděpodobné, pokud bude takové počasí, jako je třeba dnes. Nebude-li pršet, nebude voda. Teď jsme opravdu závislí pouze na tom, jak se bude počasí vyvíjet,“ dodává Jan Svejkovský.

Vodohospodáři i lesníci se shodli na tom, že zima byla z hlediska vody dobrá. Jaké bude jaro a léto, teď záleží na množství srážek a jejich vydatnosti během dubna a května.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související