Smrt chodce rozhodla. V Tovární ulici se upraví dopravní značení i přechod pro chodce

13. říjen 2016

V Tovární ulici podél Spolchemie v Ústí nad Labem můžou řidiči už několik let jezdit 70kilometrovou rychlostí. Kvůli nehodám s chodci magistrát ale tento úsek zkrátil. Na přechodu u zastávek MHD auta v posledních třech letech srazila devět lidí. Koncem loňského roku utrpěl chodec těžká zranění a minulý čtvrtek (6. 10.) sražený chodec zemřel.

Kvůli zajištění větší bezpečnosti chodců a většímu zvýraznění přechodu se na magistrát i policii začátkem letošního roku obrátila firma ČD Cargo. Právě její zaměstnanci tudy chodí nejčastěji. V únoru přišla odpověď z odboru dopravy.

„V odpovědi bylo, že policie navrhuje tenhle přechod zrušit, pak v dubnu přišel dopis, že se tady zneplatnila ta 70kilometrová rychlost přeškrtnutím sedmdesátky, a tím to skončilo,“ popisuje zástupkyně ústeckého ředitele ČD Cargo Kamila Záleská.

Policie ale už v únoru navrhovala dvě řešení ‒ přechod neodpovídá normám, proto tam udělat jen místo pro přecházení.

Ještě před týdnem bylo značení v Tovární ulici jiné

„Nebo jsme požadovali, aby byl přechod upraven tak, aby odpovídal uvedené normě, a do doby odstranění těchto problémů jsme navrhovali, aby zde bylo dopravní značení upravující rychlost na 50 km/hod.,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Řidiči si na rychlý průjezd Tovární ulicí za léta zvykli

Umístění značek s padesátikilometrovou rychlostí není podle vedoucího odboru dopravy ústeckého magistrátu Dalibora Dařílka ve městech obvyklé. Poměrně nenápadné přeškrtnutí sedmdesátky v úseku od Pětidomí ke křižovatce s Kekulovou ulicí vysvětluje právě tím, že si tam řidiči za ta léta na zvýšenou rychlost zvykli.

„Samozřejmě jsme mohli tu značku odstranit, a pak samozřejmě platí, že křižovatka ruší tu dříve zvýšenou rychlost. To si ale myslíme, že by vůbec řidiče myšlenkově nenavedlo, proto jsme po dohodě s policií rozhodli, že necháme tu sedmdesátku přeškrtnout, abychom řidiče upozornili na to, že tu už neplatí,“ vysvětlil Dařílek.

Smrt chodce rozhodla. Přechod Tovární ulice bude konečně bezpečnější

Dodržování běžné městské rychlosti tam policisté měřili namátkově. Ani to ale nepomohlo a minulý čtvrtek tam auto zabilo chodce.

Nebezpečný přechod pro chodce v Tovární ulici

V pondělí se sešli zástupci ČD Cargo, vedení města, odboru dopravy a policie a od úterý už se situace u přechodu změnila. Úsek rámují značky přikazující padesátikilometrovou rychlost a značka přechodu je v reflexním rámečku. Navíc tam bude plná čára zakazující předjíždění.

Během letoška magistrát podle Dalibora Dařílka zároveň připravil projekt na přestavbu přechodu.

„Bude rozdělen dopravním ostrůvkem a doplněn bodovým veřejným osvětlením. Bude také provedeno nové vodorovné značení. Pokud nebudou žádné komplikace, chtěli bychom mít někdy na jaře tu stavbu dokončenou,“ dodal Dařílek.

Na práce má město připraveno půl milionu korun.

autor: hau
Spustit audio