Skupina ČEZ by mohla s těžbou lithia na Cínovci začít zhruba za čtyři roky

13. duben 2022 08:47

Na přelomu roku chce skupina ČEZ rozhodnout o těžbě lithia na Cínovci v Krušných horách. Podle energetiků jsou v hraničním pohoří tři procenta světových zásob nerostu, který se používá například pro výrobu baterií pro elektromobily. S přípravou na dobývání nerostu pokračuje i stát, který žádá Ústecký kraj změnu zásad územního rozvoje regionu.

„Pořád počítáme s tím, že bychom definitivně rozhodli do konce roku. Ta finální studie proveditelnosti je v konečné fázi přípravy – tenhle harmonogram držíme,“ připomněl termín rozhodnutí o těžbě lithia místopředseda představenstva skupiny ČEZ Pavel Cyrani.

Vedle vlastní těžby lithia se má hornina, která nerost obsahuje drtit přímo na místě.

„Zpracovatelský proces má několik kroků. První proběhne přímo v hlubinném dole – tak, aby měl minimální dopady na životní prostředí kolem. Následně pak bude ekologickým způsobem přepravován k dalšímu zpracování,“ přibližuje Cyrani.

Jedním z míst, kde by mohli těžaři a energetici surovinu zpracovávat, je areál Dukly v Újezdečku na Teplicku.

„V tuto chvíli ještě o všech těch lokalitách jednáme. Máme několik variant a tohle je jedna z nich, nic ale ještě nebylo definitivně rozhodnuto,“ potvrdil Pavel Cyrani.

Lithium se má následně přepravovat do Prunéřova na Chomutovsku, kde by měla vzniknout továrna na baterie, takzvaná gigafactory.

Těžit by se mohlo začít v roce 2026

Pokud se skupina ČEZ rozhodne pro těžbu, mohlo by dobývání rudy začít zhruba za čtyři roky. „Se samotnou těžbou chceme začít ideálně v roce 2026 s tím, že tam potom bude postupný náběh – do roku 2028 bychom měli být na plném provozu,“ potvrdil místopředseda představenstva skupiny ČEZ Pavel Cyrani.

Už teď ale pokračuje s přípravou na těžbu stát. Ministerstvo průmyslu totiž požádalo Ústecký kraj o změnu zásad územního rozvoje, tedy krajského územního plánu. Bez toho nemůžou přípravy na těžbu pokračovat.

Ústecký hejtman Jan Schiller z hnutí ANO chce během tohoto procesu posoudit vlivy těžby na obyvatelstvo i životní prostředí.

„Trváme od začátku na tom, aby se řešila těžba, doprava a zpracování jako celek, to nemůžeme rozdělovat. Teď budou ty procesy, které nám ukáží, jakým způsobem, a jestli vůbec, ta těžba zasáhne do životního prostředí, a jestli to pro nás bude vůbec akceptovatelné,“ vysvětlil Schiller.

Krajští zastupitelé mají o zahájení změn zásad územního rozvoje kraje rozhodnout na dubnovém zasedání.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související