Školka na teplických Stínadlech se kvůli opravě nastěhovala do školní družiny

1. září 2023 09:13

Mateřská škola v Teplicích Na Stínadlech se dočká vlastní kuchyně a potřebuje i nový kotel. Školka proto musela budovu během prázdnin opustit a nový školní rok zahajuje v prostorách sousední základní školy.

Školka se na několik měsíců přestěhovala do družiny základní školy Na Stínadlech.

„Přesun trval zhruba 14 dnů. Spočívalo to ve vyklizení stávající mateřské školy a kompletní přesun všech věcí,“ popisuje ředitelka školky Martina Janotková. Tomu předcházelo vyklízení družiny, což byl zase úkol pro školu.

Školka bude dočasně ve družině, domluvily se na tom ředitelky z teplických Stínadel

Družina pro zhruba stovku dětí bude podle ředitelky základní školy Ireny Eisnerové dočasně fungovat v učebnách školy. „Uvidíme, co nám to organizačně přinese, až začne školní rok, ale jsme na to připraveni. Paní vychovatelky jsou s tím seznámeny, máme nastavená opatření, jak se budou s učitelkami střídat,“ vysvětluje.

V budově mateřské školy už pracují stavební dělníci, kteří tam budují vlastní kuchyň. Ta tam kdysi bývala, ale pak ji nahradila výdejna jídla. Obědy a svačiny pro školku v současnosti připravuje školní jídelna.

Nová kuchyň pomůže školce i škole

Ředitelka Martina Janotková si ale pro školku z několika důvodů přála vlastní kuchyň: „Chceme vařit maličko jinak. A vařit v jedné kuchyni dva druhy jídel při tom počtu dětí a cizích strávníků, které škola má, je obrovská zátěž.“

Komplikace bývají o školních prázdninách, které se školky netýkají, nebo i s přepravou jídla z kuchyně do školky, kam běžně chodí 75 dětí. „Provozní zaměstnanci musí v jakémkoliv počasí přecházet mezi školou a školkou a tahat ty kárky s tím jídlem,“ popisuje Janotková.

Podle náměstkyně primátora Moniky Peterkové z ODS město počítá s téměř 9milionovou investicí.

„Teď se tam kompletuje celá kuchyň a zároveň se zjistilo, že tam není v dobrém stavu .kotel, kotelna, topení a tak dále. Tím pádem se udělá, dá se říct, v podstatě kompletní rekonstrukce celé školky,“ dodává Peterková.

Přestavba školky by měla skončit v únoru, stěhování je naplánováno na jarní prázdniny.

Spustit audio

Související