Školáci v Ústeckém kraji mají delší prázdniny. Jejich rodiče proto mají nárok na ošetrovné

26. říjen 2020 10:32

Jako jedno z opatření proti šíření koronaviru doporučilo ministerstvo zdravotnictví prodloužit dětem podzimní prázdniny o dva dny ředitelského volna. Školáci ze základních škol tak zůstanou bez výuky celý týden.

Kvůli karanténě a nedostatku personálu jsou zavřené i některé mateřské školky. První polovinu týdne mají rodiče nárok na ošetřovné – ve čtvrtek a v pátek ho nemusí ukončovat, pouze označí dny, kdy o dítě pečovali.

Ze zákona totiž není běžně možné čerpat ošetřovné v čase, kdy jsou prázdniny nebo ředitelské volno.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vysvětlilo, že ošetřovné připadne rodičům od pondělí do středy včetně, ve čtvrtek a v pátek pak ne. Dále ošetřovné pokračuje o víkendu a rodiče ho nemusejí vůbec přerušovat.

V praxi to bude vypadat tak, že rodič jen ve výkazu péče vyznačí dny, kdy o svého potomka pečoval. Zaměstnavatel pak označí čtvrtek a pátek jako pracovní – po tyto dva dny musí rodiče dětí řešit své volno stejně, jako jakékoliv prázdniny.

Důležité je, že rodič nemusí ošetřovné ukončit – stačí jen vyplnit výkaz péče tak, jak tomu bylo na jaře, při první vlně koronavirové pandemie.

Vláda schválila krizové ošetřovné i pro současnou vlnu pandemie. V tomto týdnu musí ještě souhlas vlády schválit senát a podepsat prezident.

Na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení pak bude k dispozici formulář s žádostí o ošetřovné, který rodič vyplní a předá zaměstnavateli. Podle ministerstva přitom není potřeba mít obavy, že by rodiče o ošetřovné přišli. Teď jen rodiče nahlásí zaměstnavateli, že zůstávají s dětmi doma.

Zavřené jsou i některé školky v kraji

Tento týden zůstávají v Ústeckém kraji zavřené i některé školky – například ty v Litoměřicích, nebo dvě mateřinky v Chomutově. K tomuto kroku se města rozhodla kvůli nedostatku pedagogického personálu v souvislosti s pandemickou situací.

Kvůli karanténě pak hygiena v Ústeckém kraji uzavřela ještě několik dalších školek – o jejich uzavření se rodiče většinou dozvěděli od vedení zařízení.

Spustit audio

Související