Škola v Krásné Lípě nabídne od září žákům tři modely vzdělávání ve třídách

18. srpen 2015

Základní škola v Krásné Lípě na Děčínsku se několik let potýká s velkým množstvím dětí, které nezvládají nároky první třídy. Rodičům dobře připravených žáků po pár dnech docházela trpělivost a děti začaly vozit do škol v okolních městech, které nabízely třeba i alternativní metody výuky. Krásnolipská škola teď ale začala o svou pověst bojovat. Už za pár týdnů se zaměří zvlášť na děti, které potřebují více péče i na ty, které se budou vzdělávat moderně.

Lucie Hanková dá letos své dítě do první třídy krásnolipské školy. Jiní rodiče odchází.

„Protože věří fámám, které se šíří, aniž by zjistili skutečnost. To, že je tu hodně Romů, to že je tu zaostalý pedagogický sbor a staré metody. Když jsme měli předběžné třídní schůzky, byli překvapení, jaká ta škola je a jací pedagogové tady učí,“ konstatuje Lucie Hanková.

V minulých letech se škola potýkala s odlivem žáků. Mohli za to rodiče, kteří raději dávali své děti do Rumburku.

„Vlastně v té třídě bylo 20 procent dětí, které nenavštěvovaly předškolní výuku. Museli jsme nastavit ten začátek výuky tak, aby měly všechny stejnou startovací čáru. Rodiče těch rychlejších dětí, které chodili do školky, se pak raději začali vzdělávat v Rumburku,“ vysvětluje ředitelka školy Ivana Preyová.

Od září nabízí škola tři různé metody vzdělávání – stačí si vybrat

Letos otevírá škola tři třídy. V té první chce na montessori styl výuky a waldorfskou školu nalákat rodiče, kteří chtějí pro své děti alternativnější vzdělávání, druhá třída bude běžná a ve třetí bude učitel, který bude mít k dispozici dvě asistentky a navíc speciální pedagožku, která bude pomáhat hlavně v těch prvních dnech.

Ve Šluknovském výběžkužije řada lidí, kteří žijí ve vyloučených lokalitách, mají problém najít práci i vychovávat své děti. Neakcentuje to trochu to dělení na etnické skupiny? Romské obyvatele, vietnamské obyvatele a ten zbytek?

„To vůbec ne - když se podíváte na ty seznamy, tak je to opravdu podle toho, jak se nám ty děti jevily u zápisu a jestli navštěvovaly předškolní vzdělávání.“ Podle ředitelky jsou ve všech třídách zástupci jak Romů, tak Vientamců. Třídy jsou navíc prostupné, a pokud nebudou rodiče se zařazením souhlasit, mohou si třídu vybrat sami.

Za nápadem rozdělit třídy tímto způsobem stojí i vedení města. Mluví o tom Jana Drobečková, místostarostka Krásné Lípy ze Sdružení 2014: „Stát nám nedává jinou možnost, protože neexistuje žádné komplexní řešení těchto problémů. Zkoušíme proto tímhle způsobem pomoci zejména dětem z problémovějších rodin.“

Vedení školy věří, že v příštích letech dělení nebude nutné. Od září totiž začíná s přípravnou třídou, která má právě přechod mezi rodinnou a školou dětem usnadnit.

autor: Iva Zítková
Spustit audio