Silničáři v Ústeckém kraji chystají na zimu. Na údržbu letos dostali 150 milionů korun

26. říjen 2017

Silničáři v Ústeckém kraji se už připravují na první sníh. Sklady se solí a posypem jsou před zimou plné. Zbývá ještě vybavit automobilové sypače zimní technikou, aby bylo čím silnice udržovat.

„Sůl a solanku máme. Auta přestrojujeme na zimní údržbu. V současné době ještě provádíme letní údržbu, ale během prvních 14 dnů v listopadu přejdeme na zimní provoz. Na ústecký okres máme osm vozů – tady v Trmicích máme čtyři, další čtyři jsou ve Velkém Březně. Pokud sněží, najede běžem směny řidič i 200 kilometrů,“ vysvětluje vedoucí trmického střediska krajské správy silnic Michal Hnízdo.

Jak doplňuje vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Jindřich Franěk, na zimu už mají silničáři připravené také plné sklady soli a posypu: „Máme téměř 13 000 tun soli, asi 4 000 tun písku a drtě, takže jsme předzásobeni.“

Ústecký kraj má na letošní zimní údržbu silnic 2. a 3. třídy připraveno zhruba 150 milionů korun. Jde o podobnou částku jako u minulé zimy. Peníze mají silničáři vyčleněné pouze na zimní údržbu. Nemusí tak nechávat rezervu na zimní údržbu z peněz určených na běžné opravy.

Vedle krajských 150 milionů korun na zimní údržbu mají peníze na úklid silnic a chodníků vyčleněné také města. Například v Teplicích mají do konce letošního roku připravené téměř dva miliony korun. V Mostě pak mají na zimní údržbu do konce roku téměř 3 miliony korun.

autor: bach
Spustit audio