Silničáři řeší, jak postavit tunely pod Bílinou. Současná varianta je příliš drahá

4. únor 2021 13:27

Plánované tunely pod Bílinou na Teplicku jsou příliš drahé. Podle odhadů by jejich vybudování stálo zhruba na 6 miliard korun. To je víc, než by byl přínos stavby a komise ministerstva dopravy by tak investici neschválila. Obyvatelé Bíliny přitom čekají na vyřešení problémů s dopravou ve městě už desítky let.

Silničáři chtějí výstavbu tunelů začlenit do širších úprav hlavní podkrušnohorské silnice. Pak by se posuzovaly podobně jako dálniční stavby.

„Předpokládáme spočítat nebo ekonomicky vyhodnotit celý tah včetně Kladrubské spojky i předpokládaných úprav zvýšení rychlosti v některých úsecích na silnici I/13 z 90 na 110,“ vysvětluje Michal Vrabec z Ředitelství silnic a dálnic.

„S podobným řešením souhlasí i starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová z hnutí ANO: „Tunel v Bílině není řešením pro Bílinu, je to důležitá dopravní stavba pro celý kraj a nejen pro něj, ale i pro ty okolní – Karlovarský a Liberecký. Je to také spojnice Bavorska se Saskem přes Českou republiku, takže by se na to mělo nahlížet jako na dálnici,“ shrnula bílinská starostka.

Výsledky ekonomické analýzy chtějí mít silničáři do léta. Pak by ji měla posoudit centrální komise ministerstva dopravy. Pokud ji schválí a silničáři seženou veškerá povolení, mohla by výstavba tunelů pod Bílinou začít v ideálním případě mezi roky 2025 a 2030.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související