Silničáři chtějí do konce roku otevřít jeden z posledních nedokončených úseků dálnice D7 v Ústeckém kraji

4. prosinec 2023 15:32

Silničáři u Chlumčan na Lounsku dokončují stavbu dalšího úseku dálnice D7. Součástí bude i 175 metrů dlouhý most. Jeho stabilitu v těchto dnech prověřují zatěžovací zkouškou.

Parametry zkoušky naplánoval projektant stavby. Z jednotlivých částí mostu vybral tu, která je na pohyb stavby pod zátěží nejcitlivější. V daném úseku zatíží most nákladními auty naplněnými stavebním materiálem – 4. prosince jich je šest a váží dohromady 190 tun, tedy dvakrát víc, než na kolik byl most vyprojektován. Je to zatížení, které by kolona aut v běžném provozu nemohla vytvořit.

Podle stavbyvedoucího Alexandra Chudíka se pak měří prohnutí konstrukce, které se očekává v hodnotě několika málo milimetrů. Testy se zrovna na tomto mostě podle něj provádí kvůli jiné konstrukci.

Pokud zatěžovací zkoušky neodhalí chyby, chtějí silničáři dokončit a zprovoznit tento skoro 4,5 kilometrů dlouhý úsek ještě v prosinci. Napojení na hotový obchvat Loun pak chtějí dostavět do června příštího roku.

V Ústeckém kraji bude poté zbývat dokončit jen necelých pět kilometrů dlouhý úsek u Postoloprt. Momentálně se čeká na územní rozhodnutí.

Zahájení stavby se dá podle informací Ředitelství silnic a dálnic očekávat v roce 2025. Podobně jsou na tom tři úseky ve středočeském kraji. Celou dálnici D7 by podle silničářů mohli řidiči projet v roce 2028.

Spustit audio

Související