Silničáři částečně uzavřou most na dálnici D8 u Prackovic. Musí ho zvednout o 6 centimetrů

18. červenec 2019 14:58

Mosty na dálnici D8 u Prackovic nad Labem budou stavbaři v následujících 4 měsících zvedat o zhruba 6 centimetrů. Podle Ředitelství silnic a dálnic jsou práce nutné kvůli napětí mostní konstrukce, ke kterému došlo už při stavbě mostů vlivem pohybů v podloží svahu.

Teď už je svah podle silničářů stabilizovaný. Uzavírka dálnice směrem na Německo potrvá od 18. července odpoledne do konce srpna. Následovat budou práce v opačném směru.

„V tuto chvíli je to uklidněno a nemonitorujeme tam žádné pohyby,“ konstatuje František Zuckerstein, který za Ředitelství silnic a dálnic sleduje v okolí mostu případný pohyb svahu a jeho podloží.

Při stavbě mostu docházelo k deformacím podloží, které mají za následek napětí v mostní konstrukci. Proto je nutné snížit napětí v nosné konstrukci nadzvednutím mostních základů.

Omezení potrvá 4 měsíce

„Budeme přizvedávat celou tu nosnou konstrukci tak, aby to výsledné napětí bylo optimální – podle statického výpočtu a projektové dokumentace,“ vysvětlil František Zuckerstein z Ředitelství silnic dálnic.

Jak se omezení dotkne řidičů, popisuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl: „Budeme převádět dopravu do jedné poloviny dálnice, bude se jezdit v režimu 1+1 jízdní pruh, to proto, abychom ten jeden paralelní most vždy zcela uvolnili a mohli pracovat. Na každém z těch mostů budeme pracovat zhruba 2 měsíce.“

Práce na mostě využijí silničáři i k důkladné kontrole prackovických dálničních tunelů. Podle ŘSD ale současné stavební úpravy nesouvisejí se sesuvem, který v roce 2013 část téměř dokončené dálnice D8 zasypal.

Oborníci z Technické univerzity Ostrava před několika dny uveřejnili video, podle kterého může za tehdejší událost intenzivní déšť a zářez budoucí dálnice do svahu.

Ředitelství silnic a dálnic nechce jejich závěry komentovat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související