Severočeská knihovna znovu otevře dvě zrušené pobočky. Budou ale na jiných místech

29. leden 2020 08:58

Během několika týdnů se v Ústí nad Labem opět otevřou dvě zrušené pobočky Severočeské vědecké knihovny. Skončily loni v prosinci po sporech města a Ústeckého kraje o jejich financování.

Další pobočka se měla uzavřít v polovině letošního roku. Krajští zastupitelé nakonec pošlou peníze na jejich provoz. Jde ale jen o dočasné řešení.

Krajští zastupitelé na svém posledním jednání změnili svůj názor a peníze na fungování tří poboček Severočeské vědecké knihovny poskytli.

„Nějakým způsobem jsme ty finanční prostředky našli. Doufám, že je najdete i vy, pane primátore, a že to bude fungovat ku prospěchu,“ potvrdil na jednání zastupitelstva náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Krajští zastupitelé odhlasovali konec tří poboček kvůli sporům kraje a města o jejich financování. Kraj tvrdí, že od města potřebuje peníze na provoz instituce, která plní i roli městské knihovny. Ústí nad Labem kontruje tím, že na provoz dává peněz dostatek.

O další budoucnosti financování ústecké knihovny bude kraj s městem ještě jednat

Město a kraj tak budou o dalším financování jednat. „V současné době dáváme Severočeské vědecké knihovně zhruba 1,2 milionu korun,“ doplnil primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Podle loňského rozhodnutí zastupitelů skončily na konci roku pobočky knihovny v Krásném Březně a na Střekově. Pobočky by se měly opět otevřít během několika týdnů. Krásnbřezenskou pobočku ale čeká stěhování.

„Pokud vše půjde tak, jak má, měla by se otevřít během února v nových prostorách kraje pobočka v Neštěmicích a začátkem března pobočka na Střekově, také v nových prostorách kraje. Pobočka Hornická se pravděpodobně uzavírat nebude,“ potvrdila ředitelka Severočeské vědecké knihovny Jana Linhartová.

Ani přes současné rozhodnutí zastupitelů není jisté, že pobočky budou fungovat i v dalších letech. Pokud se město a kraj na financování nedohodnou, tak tři pobočky na začátku příštího roku skončí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související