Senioři v Litoměřicích testují virtuální realitu. Dělají v ní i to, co už jinak kvůli zdravotním problémům nezvládnou

4. říjen 2023 10:50

Projít se po Benátkách nebo po rozkvetlé louce, aniž by bylo potřeba udělat jediný krok. Tuto možnost dávají seniorům z litoměřického Domova na Dómském pahorku brýle pro virtuální realitu. Ty mají zapůjčené díky projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

„Dneska pojedeme do Itálie. Projedeme se na gondole,“ nasazuje fyzioterapeutka Pavlína Živná seniorce speciální brýle. Prostřednictvím virtuální reality se tak Květa Nováková poprvé v životě podívá do téměř 900 kilometrů vzdálených Benátek.

„Cítím se opravdu dobře, je to krásný. Úplně pluju po vodě. Kolem projíždějí gondoly,“ popisuje paní Nováková svůj zážitek.

Senioři testují virtuální rehabilitaci

Kromě cestování ale brýle zvládnou i jiné, náročnější programy. „Program jim třeba říká, aby se podívali, co vidí po své levé nebo pravé ruce, aby si třeba zkusili sáhnout pro jablko na strom. A ten člověk tam pro to jablko sáhne, protože mu ani nedojde, že tam to jablko není, ale že sedí v pokoji na vozíku,“ popisuje Pavlína Živná.

Brýle zdejším seniorům umožňují dělat i zdánlivě běžné činnosti, které přechodem do domova seniorů už dělat nemohou nebo je už zkrátka fyzicky nezvládnou.

„Je tam třeba i možnost skládat nádobí do myčky podle barev – pro ty klienty to bylo dobré, že si tím cvičí, co potřebují – jemnou motoriku nebo rozpoznávání barev. Udržují prostě mozek v kondici,“ dodává Živná.

Zhruba 10minutový výlet do Benátek skončil, paní Květa je nadšená a usmívá se. I to je podle fyzioterapeutky Pavlíny Živné dobrá terapie.

VR pomáhá seniorům procvičovat například jemnou motoriku

V současnosti tu mají brýle pro virtuální realitu díky Ježíškovým vnoučatům na půl roku zapůjčené. Vedoucí domova Iveta Šerberová by podobnou technologii pro seniory v domově uvítala i nastálo.

„Virtuální realita je dobrá na to procvičování jemné motoriky a pohybového aparátu – na tu rehabilitaci. To by bylo, si myslím, hodně dobře využitelné na stálo tady u nás,“ uzavírá Šerberová.

Spustit audio

Související